Atgriezties pie raksta

Kafijas aparāts tiem, kam svarīgs laiks

Kafijas cienītājiem tasīte šī dzēriena var nozīmēt ļoti daudz ko – tas var būt patīkamu emociju un pārdzīvojumu ikdienas rituāls strikti noteiktā laikā vai pilnīgi haotiski. Lai arī kā mēs to vērtētu, kafijas dzēriens pakļaujas konkrētiem nosacījumiem un tā pagatavošana aizņem zināmu laiku. Tas ir īpaši svarīgi tiem, kas skaita minūtes, no kā izriet nākamais jautājums. Vai ikdienas rituāli, kas saistās ar kafijas pagatavošanu, ir pietiekoši efektīvi tiem, kam svarīgs laiks?

Ātra un ierasta garša vai lēnāks, katru reizi savādāks piedzīvojums – automātiskie un pusautomātiskie aparāti


Tie, kas laiku skaita minūtēs un sekundēs, neaizmirstiet - kafijas tasīte ir jāizbauda un jānovērtē. Tāpēc labākais kafijas automāts ir tas, kurš atbilst jūsu vajadzībām. Automātiskie kafijas aparāti, lai pagatavotu dzērienu, paši samaļ kafijas pupiņas, ļaujot jums izbaudīt svaigāko garšu un aromātu. Pupiņu malšana aizņem zināmu laiku, tomēr nevajadzētu baidīties no šī procesa, jo tiek samalts tieši tāds daudzums, kāds nepieciešams vienai kafijas tasītei. Atkarībā no aparāta tehniskajām īpašībām espresso pagatavošana aizņem vien līdz minūtei. Divkāršs espresso tiek pagatavots minūtes laikā. Kafijas dzērieniem ar pienu vajadzēs vairāk laika, jo piena uzsildīšana un putu sagatavošana prasīs apmēram tikpat daudz laika, cik nepieciešams, lai aplūkotu laikapstākļu prognozi vai sabārtu suni, lai tas atgriež nočiepto zeķi. Svarīga automātisko kafijas aparātu priekšrocība ir sekojoša: tie parūpējas, lai katra kafijas tasīte būtu tieši tāda pati kā iepriekšējā. Tāpēc šī ir lieliska izvēle tiem, kas nevēlas liekus pārsteigumus.


Pusautomātiskie aparāti, perkolatori un filtru aparāti dzērienus pagatavo no jau iepriekš samaltas kafijas. Mūsdienās ir visai grūti atrast lēnu kafijas aparātu. Tomēr procesu iespējams padarīt lēnāku ar pusautomātiskajiem aparātiem. Ja nepieciešams, šie aparāti ļauj maksimāli iesaistīties kafijas pagatavošanas procesā. Tāpēc atkarībā no iemaņām, zināšanām un savām vēlmēm varat iejusties baristas lomā un regulēt kafijas un ūdens attiecību, temperatūru un daudzumu, un ik reizi pagatavot tieši tādas intensitātes kafijas tasīti, kādu vēlaties tieši tajā dienā. Zinot savu ģimenes locekļu vai draugu iecienītākās garšas, varat kļūt par pieprasītāko baristu. Protams, ja jums tam ir pietiekoši daudz laika. Cik daudz laika tieši nepieciešams? Apmēram tikpat, cik nepieciešams, lai noķertu suni (nedaudz nepaklausīgu), kas vēl nav atdevis jūsu zeķi.


Ja nepietiek ar vienu vai divām kafijas tasītēm – perkolatori un filtru kafijas aparāti


Reizēm vairāku tasīšu pagatavošana var būt neefektīva, īpaši brīžos, kad tas jādara bieži un lielos daudzumos. Ja vienlaicīgi vēlaties ar kafiju pacienāt vairākus cilvēkus, vērts padomāt par perkolatoru vai filtru kafijas aparātu. Perkolatori izmanto maltu kafiju un darbojas lēnāk. Daži aparāti kafiju gatavo līdz pat 60 minūtēm, dažiem izdodas šo darbu paveikt ātrāk. Toties vienlaicīgi iespējams pagatavot līdz pat 90 tasītēm. Aparāts uztur vienmērīgu temperatūru, tāpēc kafija būs silta ilgu laiku. Perkolatoros iespējams uzvārīt arī ūdeni tējai. Šie aparāti ir īpaši noderīgi brīžos, kad organizējat ģimenes vai draugu svētkus. Svarīgi ir novērtēt perkolatora darba laiku un aprēķināt, kad apmēram sākt gatavot dzērienus, lai viesi galu galā nesāktu taujāt, kad tad būs gatavs solītais dzēriens.


Vēl viens variants, ja vienlaicīgi nepieciešams lielāks daudzums kafijas, ir filtru kafijas aparāti. Ja neorganizējat pasākumus, kur kafija ir nepieciešama desmitiem cilvēku, šis aparāts ir tieši tas, kas jums vajadzīgs. Filtru kafijas aparāti kafijas pagatavošanai izmanto malto kafiju, un pagatavošana aizņem ap 5-6 minūtēm, kuru laikā tiek pagatavotas 10 tasītes kafijas. Šie aparāti aiztur biezumus, tāpēc pagatavotā kafija satek krūkā un vairāk nesaskaras ar biezumiem, kas garantē nemainīgu kafijas garšu. Vairākums šo aparātu ir aprīkoti ar sildīšanas funkciju, kas saglabā kafiju karstu. Tāpēc, ja nevēlaties palikt ar basām kājām, pirms ierodas viesi, kamēr tiek gatavota kafija, veltiet laiku savam draiskulim sunim.


Laba kafija nav tikai ieradums, kas saistās ar pagatavošanas laiku. Kafijas aparāti domāti tam, lai nevajadzētu gaidīt uz vēlamo rezultātu. Tieši tāpēc vairākums aparātu visus svarīgākos procesus padarīs jūsu vietā. Būt ātrākam par automātisko kafijas aparātu ir lielisks izaicinājums jebkuram citam aparātam. Vienas tasītes pagatavošanas ātrumu iespējams aprēķināt mirkļos vai pēc konkrētu apģērba gabalu uzvilkšanas. Kafijas pagatavošana, izmantojot pusautomātisko kafijas aparātu, prasīs vairāk uzmanības, tāpēc uz gala rezultātu nāksies nedaudz pagaidīt. Savukārt, ja vienlaicīgi vēlaties pagatavot lielāku skaitu kafijas tasīšu, paturiet prātā, ka filtru kafijas aparāti vai perkolatori kafijas pagatavošanas procedūrai velta vairāk laika, tāpēc jums jāaprēķina laiks līdz brīdim, kad vēlēsieties sagaidīt gala rezultātu.

Materiāls drukāts no portāla Ogrenet: http://www.ogrenet.lv/reklamraksti/44783

29. septembrī, 08:30, Reklāmraksti
Ogrenet

Komentēšanas iespēja šim rakstam ir atslēgta.
 

Ogrenet