Piektdiena, 25.10.2024 17:45
Beāte, Beatrise
Sestdiena, 6. jūlijs, 2024 11:54

Latvijā reģistrēto uzņēmumu skaits pirmajā pusgadā samazinājies par 2,2%. Ogres novadā reģistrēti 17 jaunie uzņēmumi

Leta
Latvijā reģistrēto uzņēmumu skaits pirmajā pusgadā samazinājies par 2,2%. Ogres novadā reģistrēti 17 jaunie uzņēmumi
Foto: Freepik
Sestdiena, 6. jūlijs, 2024 11:54

Latvijā reģistrēto uzņēmumu skaits pirmajā pusgadā samazinājies par 2,2%. Ogres novadā reģistrēti 17 jaunie uzņēmumi

Leta

Latvijā šogad pirmajos sešos mēnešos reģistrēti kopumā 4675 jauni uzņēmumi, kas ir par 2,2% jeb 106 uzņēmumiem mazāk nekā 2023.gada attiecīgajā periodā, liecina "Lursoft" apkopotie dati.

Tostarp jūnijā reģistrēti 647 jauni uzņēmumi, kas ir par 135 uzņēmumiem mazāk nekā šogad maijā un par 61 uzņēmumu mazāk nekā pērnā gada jūnijā. "Lursoft" norāda, ka jūnijā reģistrēts mazākais jauno uzņēmumu skaits šogad.

Jūnijā reģistrēto uzņēmumu kopējais pamatkapitāls bija 7,66 miljoni eiro. Salīdzinot ar mēnesi iepriekš, jūnijā kopējais pamatkapitāls bija par 0,57 miljoniem eiro mazāks.

"Lursoft" izpētījis, ka 87,3% no visiem jūnijā reģistrētajiem uzņēmumiem ir sabiedrības ar ierobežotu atbildību (SIA), bet 11,9% veido individuālie komersanti. Pagājušajā mēnesī arī reģistrētas divas jaunas zemnieku saimniecības un pa vienai pilnsabiedrībai, individuālajam uzņēmumam un ārvalsts komersanta filiālei.

Vienīgo ārvalsts uzņēmuma filiāli pagājušajā mēnesī Latvijā reģistrējis somu "Energynet Finland". Uzņēmuma patiesais labuma guvējs pastarpināti caur somu uzņēmumu un Latvijā reģistrēto SIA "Energynet" ir Andris Didrihsons. "Energynet Finland" Latvijas filiāle jūnijā bijis vienīgais jaunais uzņēmums ar somu kapitāla piederību.

Visvairāk jaunus uzņēmumus pagājušajā mēnesī Latvijā reģistrējuši Ukrainas valstspiederīgie - 15 uzņēmumi, liecina "Lursoft" dati. Lai gan lielākoties visi Ukrainas kapitāla uzņēmumi jūnijā reģistrēti Rīgā, pa vienam uzņēmumam ir arī Daugavpilī, kā arī Mārupes un Dienvidkurzemes novados.

"Lursoft" informē, ka jauni uzņēmumi jūnijā reģistrēti gandrīz visās Latvijas pašvaldībās. Izņēmums bijuši vien Krāslavas un Valkas novadi, kuros pagājušajā mēnesī nav bijis neviens jauns uzņēmums. Šā gada laikā Krāslavas novadā līdz šim reģistrēti 20, bet likvidēti 116 uzņēmumi, savukārt Valkas novadā reģistrēti deviņi jauni uzņēmumi, bet likvidēti 10.

Tāpat "Lursoft" apkopotie dati rāda, ka pagājušajā mēnesī reģistrēti trīs uzņēmumi, kuru pamatkapitāls pārsniedz vienu miljonu eiro. Līderis to vidū ir SIA "RF9" ar 4,38 miljonu eiro pamatkapitālu. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir 2016.gadā  reģistrētā SIA "Baltic Sport Group", kurai pieder astoņas aktīvas struktūrvienības - sporta laukumi Rīgā, kā arī sporta komplekss "Ķeizarmežs". "Baltic Sport Group", kura patiesais labuma guvējs ir Sergejs Lomakins, finanšu pārskats par 2023.gadu vēl nav pieejams, taču "Lursoft" dati liecina, ka visus gadus kopš dibināšanas uzņēmums līdz šim strādājis ar zaudējumiem. 2022.gadā to apmērs sasniedza 736 140 eiro.

Vairāk nekā viena miljona eiro pamatkapitāls jūnijā bijis vēl diviem jaunreģistrētajiem uzņēmumiem - "YIT Latvija" grupā ietilpstošajiem SIA "YR Holding Latvia" un SIA "YIT Mārpagalmi 2". "YR Holding Latvia" īpašnieki ir čehu "RSJ Investments SICAV" un SIA "YIT Latvija", savukārt mēneša izskaņā "YR Holding Latvia" reģistrējis SIA "YIT Mārpagalmi 2". Abos jaunreģistrētajos uzņēmumos par valdes locekļiem iecelti Andris Božē, Lukašs Musils, Tomašs Tajers un Kārlis Vasiļeviskis.

Pārējās "Top 10" lielāko jaunreģistrēto uzņēmumu sarakstā iekļuvušās kapitālsabiedrības reģistrētas ārpus galvaspilsētas, liecina "Lursoft" dati. Lielākais jaunais uzņēmums, kas jūnijā reģistrēts ārpus Rīgas, ir SIA "LF&Co", kas izveidots, atdalot daļu no SIA "Vidzemes mežs". Salaspilī reģistrētā uzņēmuma pamatkapitālu veido 289 690 eiro, un tā kapitāldaļas vienādās daļās sadala Lauris Fišers un Almants Lediņš. Savukārt 1.jūlijā "LF&Co" kļuva par jaundibinātā SIA "ZC Holding" līdzīpašnieku. Otra uzņēmuma īpašniece ir Jurim Birzniekam piederošā SIA "Business Up".

"Top 10" lielākie uzņēmumi jūnijā pēc pamatkapitāla bija "RF9" ar 4,381 miljonu eiro, "YR Holding Latvia" ar 1,2 miljoniem eiro, "YIT Mārpagalmi 2" ar 1,1 miljonu eiro, "LF&Co" ar 289 690 eiro, SIA "West Investing" ar 25 000 eiro, SIA "mToilet" ar 20 000 eiro, SIA "ZRSK" ar 14 000 eiro, SIA "AB Transfers" ar 12 000 eiro, SIA "Mežgaiļi LA" ar 10 000 eiro, SIA "LJUR" ar 9000 eiro un SIA "ExpressWings" ar 9000 eiro.

Pašvaldības, kurās jūnijā reģistrēts lielākais jauno uzņēmumu skaits ir Rīga ar 296 uzņēmumiem. Seko Jūrmala ar 27 uzņēmumiem, Mārupes novads ar 25 uzņēmumiem, Cēsu novads ar 21 uzņēmumu, Ogres novads ar 17 uzņēmumiem, Valmieras novads ar 17 uzņēmumiem, Jelgava ar 16 uzņēmumiem, Liepāja ar 16 uzņēmumiem, Daugavpils ar 16 uzņēmumiem un Ropažu novads ar 14 uzņēmumiem.