Ceturtdiena, 24.10.2024 02:30
Modrīte, Mudrīte, Renāte
Ceturtdiena, 4. jūlijs, 2024 10:06

Dažas neparastākās jāņogu pagatavošanas receptes

OgreNet
Dažas neparastākās jāņogu pagatavošanas receptes
Attēls: Freepik
Ceturtdiena, 4. jūlijs, 2024 10:06

Dažas neparastākās jāņogu pagatavošanas receptes

OgreNet

Vai ierastās jāņogu receptes jau nedaudz apnikušas?  Šobrīd, kad dārzos jau sāk ienākties agro šķirņu jāņogas, ir īstais laiks savā virtuvē  pagatavot kaut ko jaunu un aizraujošu!  Piedāvājam iepazīties ar neparastākām jāņogu sagatavošanas receptēm, kas pārsteigs jūsu garšas kārpiņas un liks paskatīties uz šīm ogām pavisam citādāk un sniegs idejas gan ikdienas maltītēm, gan svētku galdam, kas garšos jūsu viesiem un ģimenei.

Jāņogu ievārījums ar banāniem

Ievārījums ir maigāks kā parastā jāņogu želeja.

Sastāvdaļas

2 l jāņogu sula

1 kg banāni

0.5 kg cukura

Sagatavošana

Katlā jāņogu sulai pieber mizotas, sagrieztas banānu šķēlītes un cukuru.Visu vāru 35 minūtes.Tad karstu leju burciņās.

mceu_19170181011720010708551.jpg

Jāņogu kečups būs garda piedeva pie dažādiem gaļas ēdieniem.

Sastāvdaļas

3 kg jāņogas

1 kg cukurs

1 glāze etiķis 5%

1 ĒK kanēlis

2 ĒK maltas krustnagliņas

1 TK malti melnie pipari

Sagatavošana

Jāņogas noskalo, liek katlā un pievieno visas garšvielas, samaisa. Uz lēnas uguns vāra ~ 20 minūtes, līdz masa sabiezē.

Karstu pilda tīrās burkās, vēlams neliela tilpuma (sinepju, mārrutku).

Pasniedz ar dažādiem gaļas ēdieniem.

Jāņogu ledus tēja

Sastāvdaļas

200 g jāņogu

4 piparmētras zariņi

60 g cukura

1,5 l ūdens

ledus pasniegšanai

Sagatavošana

Katlā ielej ūdeni, pievieno piparmētru zariņus, cukuru, jāņogas un uzvāra. Izslēdz uguni, uzliek vāku un ļauj 15 minūtes ievilkties. Tad izkāš caurdurī un vēsumā atdzesē. Kad pilnībā atdzisis, pasniedz ar ledus gabaliņiem.

Lai būtu bagātīgāka garšas buķete, karsējot var pievienot anīsa sēklas vai ķimenes.

mceu_10938965221720010729906.jpg

Jāņogu cepums

Sastāvdaļas

100 grami sviesta

Trīs olas

320 grami cukura

1/2 tase piena

250 grami miltu

1/2 paciņa cepamā pulvera

750 grami jāņogu

Sagatavošana

Sviestu, atdalītus olu dzeltenumus un 120 gramus cukura maisa, kamēr sāk putot. Tad piejauc pienu, miltus un cepamo pulveri. Mīklu krietni izmīca un noklāj uz cepamās paplātes.

Olbaltumu ar 200 gramiem cukura sakuļ putās un pēc tam piejauc iepriekš no kātiņiem attīrītas jāņogas, visu pārklāj mīklai. Cep aptuveni 180 grādos, līdz apbrūnējušas maliņas. Ogas izdala daudz sulas, tādēļ cepumu drīkst noņemt tikai pilnīgi atdzisušu.

mceu_87133257541720010764753.jpg

Jāņogu kompots ar apelsīnu

Sastāvdaļas

500 gjāņogas

0.5apelsīns

200 gcukurs

2.5 lūdens

Sagatavošana

Pirms kompota gatavošanas, sagatavo sterilizētu trīslitru burku un vāciņu (burkai jābūt siltai, lai tā nesasprāgtu).

Jāņogas notīra, kārtīgi noskalo un nosusina. Apelsīnu nomizo un sagriež nelielos gabaliņos. Jāņogas un apelsīna gabaliņus saber burkā – tai vajadzētu būt līdz trešdaļai pilnai.

Paralēli katliņā salej nepieciešamo ūdeni un uzkarsē. Ūdeni nedaudz atdzesē un tad pārlej jāņogām burkā, ļauj ievilkies aptuveni 15-20 minūtes.

Kad tas izdarīts, ūdeni no burkas ielej atpakaļ katliņā, pieber tam cukuru un uzkarsē otrreiz, tik ilgi, līdz cukurs izkusis.

Pēc tam cukura sīrupu atkal pārlej jāņogām burkā, burku aizvāko, ievīsta segā un ļauj lēnām atdzist. Nākamajā dienā kompotu novieto tumšā un vēsā vietā.