Ir vairākas metodes, kā tecināt bērzu sulas, un katrai no tām ir savas priekšrocības.
1. Klasiskā urbšanas metode
Viens no izplatītākajiem veidiem, kā ievākt bērzu sulas, ir urbšanas metode. Šī metode ietver cauruma izurbšanu bērza stumbrā apmēram 3-5 cm dziļumā, aptuveni 1 metra augstumā no zemes. Urbuma diametram parasti izmanto 5–8 mm platu urbi. Cauruma leņķis tiek veidots viegli uz leju, lai sula brīvi tecētu. Urbuma atvērumā ievieto caurulīti vai koka tapu, kas novada sulu uz savācamo trauku.
Lai mazinātu kaitējumu:
·Izvēlies veselus kokus ar vismaz 25 cm diametru.
·Neizurb vairāk par vienu caurumu mazākos kokos (25–40 cm diametrā).
·Pēc tecināšanas beigām aiztaisa urbuma vietu ar dabīgu koku vasku vai koka tapu.
2. Zaru griešanas metode
Kādreiz neliela daudzuma sulu tecināšanai izmanto arī zaru nogriešanu. Izvēlas resnāku zaru (ap 1–2 cm diametrā) un to nogriež ar asu nazi vai dārza šķērēm. Pie griezuma vietas piestiprina sulu savācēju (piemēram, plastmasas maisiņu vai trauku). Lai gan zaru griešanas metode ir vienkārša, tā var radīt risku koka veselībai, jo nogrieztā zara vieta var būt pakļauta infekcijām un kaitēkļiem, kā arī lielu zaru nogriešana var radīt ievērojamas brūces, kas kokam grūti sadzīst.
Kā mazināt kaitējumu:
·Izvēlies tikai vienu vai divus zarus no viena koka.
·Negriez zarus, kas ir galvenie koka vainaga balsti.
·Pēc tecināšanas beigām apstrādā griezuma vietu ar speciālu brūču aizsarglīdzekli.
3. Mizas iegriešanas metode
Vēl viena alternatīva ir mērena mizas iegriešana. Mizas iegriešanas metode bērzu sulu tecināšanai vēsturiski tika izmantota, taču mūsdienās tā tiek uzskatīta par mazāk saudzīgu koka veselībai. Agrāk, kad metālapstrāde nebija attīstīta, kokā izgreba tekni, zemāk novietojot māla vai koka trauku sulas savākšanai. Ar asu nazi vai speciālu instrumentu tiek veidots neliels iegriezums mizā, pa kuru sula notek traukā.
Lai koku saudzētu:
·Negriez pārāk dziļu – tikai tik, lai sasniegtu kambija ( red. - audi, kas atrodas starp koksni un lūksni) slāni.
·Neveido vairāk par vienu iegriezumu vienā kokā.
·Pēc tecināšanas beigām aizklāj griezuma vietu ar dabīgu koku vasku.
Saudzīga un pareiza bērzu sulu tecināšana dod ne tikai veselīgu un gardu dzērienu, bet arī pasargā kokus, lai tie turpinātu augt un nestu labumu dārzam un dabai, nodrošinot bagātīgu sulu ieguvi nākotnē un aizsargā dabu no nevajadzīgiem bojājumiem.