Otrdiena, 16.04.2024 08:25
Alfs, Bernadeta, Mintauts
Otrdiena, 26. marts, 2024 18:07

Kā pārsteigt viesus: 5 padomi uzkodu dēļa sagatavošanai Lieldienu galdam

OgreNet
Kā pārsteigt viesus: 5 padomi uzkodu dēļa sagatavošanai Lieldienu galdam
Attēls: Freepik image generation
Otrdiena, 26. marts, 2024 18:07

Kā pārsteigt viesus: 5 padomi uzkodu dēļa sagatavošanai Lieldienu galdam

OgreNet

Lieldienas ir laiks, kad kopā pulcējas draugi un ģimene, lai baudītu garšīgus ēdienus un izcilu kompāniju svētku gaisotnē. Uzkodu dēlis ir interesants veids, kā pārsteigt viesus ar dažādām garšu paletēm, vienlaikus padarot svētku galdu krāšņāku un ietaupot arī vietu uz svētku galda.

1. Dažādība uzkodu dēļa pamatā

Dažādība produktu klāstā, garšu paletē un tekstūrās ir īpaši nozīmīga, veidojot bagātīgu uzkodu dēli, kur katrs var atrast ko garšīgu. Lai papildinātu uzkodu dēli ar dažādām garšu buķetēm, iesakām uz tā izvietot gan gaļu un sieru, gan svaigus produktus, piemēram, dārzeņus un augļus, gan arī marinējumus, piemēram, marinētas olīvas vai gurķīšus.

Dažādību var izveidot arī produktu klāstā, piemēram, uz uzkodu plates izvēloties trīs dažādus gaļas produktus – vītinātu desu, kūpinātu šķiņķi un žāvētu desu. Tāpat ir nozīmīgi uz uzkodu dēļa izvietot dažādu tekstūru sierus – cieto sieru, mīksto sieru un zilo sieru, kas labi saderēs arī kopā ar augļiem. Mīkstais siers labi saderēs kopā ar bumbieriem vai āboliem, savukārt nogatavināts cietais siers labi saderēs kopā ar vīnogām vai žāvētiem augļiem – aprikozēm un plūmēm.

mceu_82400905511711469409358.jpg

2. Uzkodu izvietojums uz dēļa

Domājot par svētku uzkodu dēļa sagatavošanu, jāizvēlas atbilstošs dēlis un jāizplāno uzkodu izvietojums. Izkārtojot produktus, svarīgi sākt ar sastāvdaļām, kas aizņem visvairāk vietas, un pēc tam pakāpeniski pievienot mazākas uzkodas. Sastāvdaļas, kas aizņem visvairāk vietas, vēlams izkārtot pa diagonāli vai sasvstarpēji paretināti.Uz uzkodu dēļa izvietotie lielākie bāzes produkti, piemēram, gaļa un siers pildīs arī "barjeras" funkciju, tādējādi neļaujot mazākām uzkodu plates sastāvdaļām noripotno dēļa.

3. Vizuāli estētisks uzkodu dēlis

Izvēloties produktus uzkodu dēlim, ņemiet vērā to krāsu un formu kontrastu, lai radītu interesantu un harmonisku dēļa kopējo izskatu. Piemēram, kombinējiet cieto sieru ar gaļas šķēlēm, kas ir kontrastējošās krāsās, vai izmantojiet dažādas formas sierus, lai veidotu dinamisku kompozīciju.

Cietos sierus ieteicams drupināt vai salauzt lielākos gabalos, Čedaras tipa sierus var sagriezt līdzīga izmēra kubiņos, savukārt mīkstos sierus, piemēram, “Brie” – neregulāras formas trīsstūrīšos. Gaļas šķēlītes iespējams skaisti salocīt, veidojot estētisku dēļa izskatu.

Turklāt uzkodu dēli ieteicams gatavot īsi pirms viesu ierašanās, lai uzkodas neapkalst. Lai saglabātu uzkodas svaigas ilgāku laiku, tām var pārlikt pāri saslapinātu papīra dvieli un ielikt ledusskapī līdz viesi ierodas. Papīra dvieļa mitrums palīdzēs noturēt mitrumu uzkodu dēļa produktos, līdz ar to tie neapkaltīs.

mceu_75282828121711469425862.jpg

4. Ņemiet vērā viesu vēlmes

Lai uzkodu dēlis būtu patiesi veiksmīgs viesību papildinājums, ņemiet vērā viesu vēlmes, kā arī uzkodu dēļa tematiku. Izvēlieties produktus, kas visiem varētu patikt, un izvairieties no pārāk izteiktām vai specifiskām garšu un aromātu kombinācijām. Ja vēlaties iekļaut produktus, kas varbūt ne visiem iet pie sirds vai kas ir pārāk sulīgi, tos var ievietot atsevišķā trauciņā, veidojot kompozīciju ap to, lai tas iederētos kopējā platē.

5. Maciņam tīkams uzkodu dēlis

Lai uzkodu dēli izveidotu maciņam draudzīgu, izmantojiet sezonālos produktus, piemēram, augļus un ogas, kā arī izpētiet veikalu izdevīgos piedāvājumus. Tāpat uzkodu dēļu priekšrocība ir tā, ka var brīvi variēt ar produktiem, kas tiek iekļauti uzkodu platē.