Sestdiena, 27.07.2024 04:48
Dita, Marta
Otrdiena, 27. jūnijs, 2023 17:44

Ko darīt ar Jāņu sieru pēc svētkiem, iesaka Raimonds Zommers

Laura Bagātā, SIA "Maxima Latvija" korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja
Ko darīt ar Jāņu sieru pēc svētkiem, iesaka Raimonds Zommers
Foto - publicitātes
Otrdiena, 27. jūnijs, 2023 17:44

Ko darīt ar Jāņu sieru pēc svētkiem, iesaka Raimonds Zommers

Laura Bagātā, SIA "Maxima Latvija" korporatīvo komunikāciju projektu vadītāja

Jāņu siers ir viens no tradicionālākajiem vasaras saulgriežu simboliem, un, lai arī tas visbiežāk galdā tiek celts tieši Jāņos, tas ir iecienīts arī visa gada laikā. Šefpavārs un “Maxima Latvija” garšu vēstnesis Raimonds Zommers dalās idejās, ko darīt ar neapēsto Jāņu sieru, lai arī pēc svētkiem tas papildinātu ikdienas maltīti un būtu garda uzkoda karstos vasaras vakaros.

Šefpavāra Raimonda Zommera recepšu idejas ar Jāņu sieru

Jāņu siers fritierī

Sastāvdaļas
Jāņu siers
4 ēd.k. milti
Rīvmaize
Alus
Sāls

Pagatavošanas gaita

  1. Pārpalikušo Jāņu sieru sagriez stienīšos – aptuveni 5x2 cm garumā.
  2. Veido panējuma mīklu – sajauc 4 ēdamkarotes miltu un šķipsniņu sāls un lēnām pievieno alu, līdz veidojas biezākas konsistences mīkla līdzīgi kā pankūkām.
  3. Sagrieztos siera stienīšus apviļā miltos vai rīvmaizē, pēc tam vēlreiz apviļā sagatavotajā mīklā un liek tos fritierī.
  4. Cep fritierī līdz veidojas zeltaini brūna garoziņa. Pēc vēlmes sagatavotos siera stienīšus var pasniegt ar savu iecienītāko mērci.

Pildīts baklažāns ar Jāņu sieru

Sastāvdaļas

1 baklažāns

200 g Jāņu siera

2 tomāti

1 bunte svaigu pētersīļu

100 g vārītu turku zirņu

5 ēd.k. olīveļļas

Sāls un pipari pēc garšas

Pagatavošanas gaita

  1. Baklažanu pārgriež uz pusēm, apsmērē ar eļļu, sāli un pipariem, un cep cepeškrāsnī 180°C grādos aptuveni 30 min.
  2. Kamēr baklažāns cepas, pārējās sastāvdaļas sagriež smalkos kubiņos apmēram 5x5 mm lielumā un rūpīgi samaisa.
  3. Izgaršo, ja nepieciešams – pievieno vēl garšvielas, un sagatavoto masu liek uz baklažāna atvērtās puses.
  4. Baklažānu vēlreiz liek cepeškrāsnī cepties uz 180°C grādiem aptuveni 15 min.


Jāņu siera zupa

Sastāvdaļas

500 g Jāņu siera

300 ml saldā krējuma

4 tortiljas

2 olas dzeltanumi

Piens (pēc nepieciešamības)

Kaņepju sēklas

Sāls pēc garšas

Pagatavošanas gaita

  1. Katlā liek Jāņu sieru, saldo krējumu, sāli un uz lēnas uguns visu karsē, līdz veidojas zupas konsistence. Ja konsistence veidojas par biezu, pievieno klāt pienu.
  2. Paralēli gatavo tortiljas čipsus. Tortilju apsmērē ar olas dzeltenumu, pievieno kaņepju sēklas un liek cepeškrāsnī cepties uz 180°C grādiem apmēram 5 min. un pēc tam atdzesē.
  3. Pasniedz sagatavoto zupu šķīvī un bauda kopā ar tortiljas čipsiem.

Raimonds Zommers iesaka – ja pēc vasaras saulgriežiem jādomā, kā lai izlieto Jāņu sieru, izmanto to kā sastāvdaļu jau iecienītiem ēdieniem. Ja vēlies paspilgtināt savas maltītes garšu, izmanto to lazanjā vai pievieno klāt savos iecienītākajos salātos. Tāpat vari to uzglabāt saldētavā un izmantot uzturā arī pēc svētkiem. Saldētavā sieru var uzglabāt līdz pat trim mēnešiem, un pirms likšanas saldētavā to ir vēlams ietīt plēvē vai folijā.