Piektdiena, 04.10.2024 13:46
Francis, Modra
Otrdiena, 10. septembris, 2024 14:14

Purvos jau pirmās dzērvenes

OgreNet
Purvos jau pirmās dzērvenes
Foto: OgreNet
Otrdiena, 10. septembris, 2024 14:14

Purvos jau pirmās dzērvenes

OgreNet

Teju katram latvietim ir pazīstamās spilgti sarkanās un rūgtenās purva ogas – dzērvenes. Parasti dzērveņu sezona sākas septembrī un var turpināties līdz pat novembrim, atkarībā no laikapstākļiem. Šogad, purvainajās vietās, jau septembra sākumā ir vērojamas pirmās ogas.

Kur atrast?

Latvijā sastopamas purva dzērvenes. Tām labvēlīgas ir mitruma bagātas augsnes ar zemu slāpekļa saturu kā sūnu purvi, mitri, purvaini meži un, protams, arī pārējie purvi.
Kā atpazīt?

Nacionālā enciklopēdija (enciklopedija.lv) norāda, ka purva dzērvenes virszemes daļa veido līdz 1 m garas, ložņājošas pavedienveida stīgas, kuru augstums var būt līdz 8 cm. Uz stīgām pamīšus izkārtotas olveidīgas lapas, kas pie stublāja piestiprinās ar mazu kātiņu. Lapas no virspuses ir tumši zaļas, rudenī var iekrāsoties sarkanīgi brūnas. Purva dzērvene zied jūnijā un jūlijā. Ziedam ir četras balti sārtas vainaglapas; nokarenie ziedi atrodas uz paceltiem ziedkātiem. Augļi nogatavojas septembrī, veidojot apaļas, sarkanas ogas, kam ir skābeni rūgta garša. Pēc salnām ogas paliek saldākas, un tās uz auga spēj saglabāties pat līdz pavasarim.

Kāds ieguvums no dzērvenēm?
Dzērvenes satur daudz vitamīnus, kā C, A, E un dažādus B grupas vitamīnus. Tajās atrodams arī kālijs, kalcijs, nātrijs, dzelzs, fosfors un daudz citu vērtīgu vielu imunitātes stiprināšanai, atzīst farmaceiti.

Kā saglabāt ziemas sezonai?

Viena no labākajām saglabāšanas metodēm ir saldēšana. Viss, kas vajadzīvs - dzērvenes, maisiņš (vēlams tāds, kuru iespējams noslēgt) un saldētava.

Saldēšanas process:

  • Izvēlies svaigas dzērvenes: Tām jābūt stingrām, sausām un bez bojājumiem.

  • Nomazgā dzērvenes: Rūpīgi noskalo ogas zem tekoša ūdens un ļauj tām nožūt.

  • Saldēšana:

    • Uz cepešpannas: Izklāj dzērvenes vienā kārtā uz kāda trauka, piemēram, cepešpannas un liek saldētavā līdz tās ir pilnībā sasalušas. Pēc tam pārber saldēšanas maisiņā vai traukā. Šī metode nodrošina, ka ogas mazāk salīp kopā.

      Saldēšana maisiņā: Var dzērvenes uzreiz pārbert saldēšanas maisiņā un likt saldētavā. Tomēr jāpārliecinās, ka maisiņš ir cieši noslēgts.

Pirms saldēšanas ogas var samaisīt ar cukuru, lai rezultāts būtu saldāks.

Saldētas dzērvenes lieliski sader ar citām ogām, piemēram, mellenēm, avenēm un jāņogām. Tās var sasaldēt kopā, lai iegūtu garšīgu ogu maisījumu.

Apgrieztā dzērveņu kūka

Šīs kūkas apakšējo slāni veido dzērvenes. Tā ir gan garšīga, gan vizuāli pievilcīga.

Nepieciešamās sastāvdaļas:

  • Kūkas biskvītam:

    • 1/2 glāze sviesta

    • 3/4 glāze brūnā cukura

    • 2 tējkarotes rīvētas citrona miziņas

    • 2 lielas olas

    • 1 1/2 tējkarotes vaniļas ekstrakta

    • 1 glāze miltu

    • 1/2 glāze kukurūzas miltu

    • 1 1/2 tējkarotes cepamā pulvera

    • 1/2 tējkarotes sāls

    • 1/2 glāze piena

  • Dzērveņu kārtai:

    • 1/4 glāze sviesta

    • 3/4 glāze brūnā cukura

    • 1 ēdamkarote citronu sulas

    • 300 grami dzērveņu

Pagatavošana:

  1. Dzērveņu kārta: Pannā izkausē sviestu un pievieno brūno cukuru. Maisot, karsē līdz iegūst karamelei līdzīgu masu. Pievieno citronu sulu un dzērvenes. Ielej kūkas formā.

  2. Biskvīts: Saputo sviestu ar cukuru. Pa vienai pievieno olas un vaniļas ekstraktu. Tad iemaisa sausas sastāvdaļas (miltus, kukurūzas miltus, cepamo pulveri, sāli). Visbeidzot pievieno pienu. Visu kārtīgi samaisa.

  3. Biskvīta masu lej virs dzērvenēm.

  4. Cep cepeškrāsnī 180 grādos apmēram 30 minūtes.

  5. Pēc cepšanas ļauj kūkai atdzist.

  6. Kūku apgāž uz šķīvja.

Padomi:

  • Dzērvenes: Var izmantot gan svaigas, gan saldētas dzērvenes.

  • Garšvielas: Dzērveņu kūkām labi piestāv kanēlis un ingvers.

  • Dekorēšana: Kūku var dekorēt ar pūdercukuru, svaigām ogām vai mīklas drupačām.



Purvos jau pirmās dzērvenes
Purvos jau pirmās dzērvenes
Purvos jau pirmās dzērvenes