Birzgalietis Jānis Ķepiņš pēdējos 12 gadus pavadījis Norvēģijā, bet pērnā gada maijā atgriezies Latvijā. Ogre viņam nav sveša – pašā jaunības plaukumā tur tika daudz redzēts un pieredzēts. Lai arī šobrīd Ogrē netrūkst jauku kafejnīcu un restorānu, viņš uzsver, ka tie lielākoties tiek aizvērti jau pēc pulksten deviņiem, desmitiem vakarā. “Un, ja gribas pasēdēt mierīgā atmosfērā, pie mūzikas, ne vienmēr tas ir iespējams,” stāsta Jānis, atklājot, ka tieši šī iemesla dēļ vienā brīdī radusies ideja šo vietu “atdzīvināt”. Te liels paldies esot jāsaka arī viņa draudzenei, kura pametusi šo ideju. Jānis sazinājies ar ēkas īpašnieci, kura uzreiz nav steigusi dot zaļo gaismu viņa vīzijai, jo iepriekšējā pieredze neesot bijusi visai pozitīva, taču ledu izdevies izkausēt un tagad abiem esot lieliskas attiecības.
Vieta visiem un visām
Sākotnējā ideja bijusi šo vietu veidot kā restorānu, taču tā ātri vien transformējusies. Ogrei, viņaprāt, vajadzīga vieta, kas pieejama visiem – kur darba dienās var paēst sātīgas biznesa pusdienas par lielisku cenu, bet piektdienās baudīt stand-up šovus vai dzīvās mūzikas vakarus. Arī par bērniem būšot padomāts – sadarbībā ar Ķeguma uzņēmumu “Little Loot” tikšot organizēti gan māmiņu rīti, gan dažādas citas aktivitātes, piemēram, seju apgleznošana, kas īpaši patiks mazākajiem kafejnīcas viesiem.
Īpaši tikšot atbalstīti vietējie uzņēmumi. “Spoon Cafe” zīmes izveidojis vietējais uzņēmums “Neon Bully”, rotaļu vietu ierīkojis uzņēmums “Little Loot”, bet ēdienkartes izdrukātas “Digitālajā pelē”. “Vēlos maksimāli atbalstīt vietējos. Viņi ir ieinteresēti, mēs esam ieinteresēti. Uzvar visi,” savu mērķi skaidri definē Jānis.
Skarbais šefs virtuvē
Viens no pamata uzstādījumiem – lielas porcijas, kvalitatīvi produkti, pieejamas cenas. “Labi produkti nav lēti, bet mums ir plašas telpas. Mēģināsim iziet uz apjomu – pelnīt nevis uz porcijas cenu, bet uz cilvēku daudzumu,” savu vīziju definē Jānis. Ēdienkartē būs piedāvājums visām gaumēm – veģetāriešiem, bērniem, gaļas mīļiem.
Virtuvi vadīs šefpavārs Emīls Kārkliņš jeb, kā Jānis smejoties saka, skarbais šefs – pieredzējis profesionālis ar 17 gadu stāžu un specializāciju gaļas ēdienos. Viņam ir arī savs bizness, kas saistīts tieši ar gaļām, tāpēc kvalitāte būšot garantēta.
Visa komanda esot ar pieredzi, un nākotnē Jānis plāno sadarboties arī ar Ogres tehnikumu, lai dotu iespēju jauniešiem iegūt zināšanas: “Visur prasa pieredzi, bet nevar iegūt pieredzi, ja neviens nedod iespēju,” viņš akcentē problēmu, ar ko saskāries ne viens vien jaunietis.
Detaļām ir nozīme
Nosaukums “Spoon Cafe” neesot tapis mārketinga aģentūrā pie baltas tāfeles – tas vienkārši atnācis pie Jāņa pavisam spontāni. Kā norāda kafejnīcas īpašnieks, nosaukums ir skanīgs, vienkāršs un pats galvenais – saprotams ikvienam. “Pat ja nezini, ko nozīmē “spoon”, karote logotipā liek saprast, ka tas saistīts ar ēdienu,” viņš skaidro, uzsverot, ka tas ir tāpat kā ar bērnu vārdiem – neviens nevar pārliecināt, ka tas, ko esi izvēlējies, nekam neder.
Īpaša uzmanība pievērsta arī detaļām. Grīda ir atjaunota, katrs ķieģelītis mūrēts ar rokām, bāra virsma – izgatavota no akmens. Kafejnīcai izveidota arī terase, un blakus tai pieejamas stāvvietas 30 līdz 40 automašīnām.
Un vēl – “Spoon Cafe” ne tikai cerīgi skatās uz nākotni, bet arī plāno atsaukt atmiņā pagātni. Šajās telpās pagājušā gadsimta 60. gados atradusies populāra kafejnīca “Ogrīte”. Jānis ir ticis pie ekskluzīvām receptēm – “Ogrītes” salātiem un šniceles ar cepurīti. Ar tām padalīšoties viena no bijušajām šīs kafejnīcas darbiniecēm.
Kafejnīcas vakara pasākumus varēs apmeklēt no 21 gada vecuma, un kārtībai tikšot sekots līdzi visai nopietni. Kā viņam teicis kāds draugs: “Gribas iziet ar sievu, mierīgi pasēdēt ārpus mājas līdz pulksten vienpadsmitiem, divpadsmitiem. Nevajag jau vienmēr to trako ballīti.” Un tāda ir Jāņa vīzija – radīt omulīgu vietu, kurā saksofonists staigā ap galdiem, spēlē mūziku, kamēr citi vakariņo. “Tas ir tas, ko es gribu te radīt,” viņš norāda sarunas noslēgumā.




