Sestdiena, 02.08.2025 09:50
Normunds, Stefans
Piektdiena, 25. jūlijs, 2025 12:35

"Zelta ritmu" garšas: senioru festivāla dalībnieces dalās ar savām labākajām mazsālīto gurķīšu receptēm

OgreNet
"Zelta ritmu" garšas: senioru festivāla dalībnieces dalās ar savām labākajām mazsālīto gurķīšu receptēm
Publicitātes foto
Piektdiena, 25. jūlijs, 2025 12:35

"Zelta ritmu" garšas: senioru festivāla dalībnieces dalās ar savām labākajām mazsālīto gurķīšu receptēm

OgreNet

“Manējie aiziet uz urrā paši pirmie!” par savu mazsālīto gurķīšu recepti teic senioru festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Aija. Svētdien Kandavā gaidāmais senioru festivāls “Zelta ritmi” pulcēs ne vien dziedātājus un dejotājus, bet arī izcels sirdslietas, kas vieno paaudzes – tostarp mājas gardumus, informē organizatori. Festivāla dalībnieces dalās savās iecienītākajās mazsālīto gurķīšu receptēs.

Aijas kraukšķīgie gurķīši: aiziet uz urrā!

“Kraukšķīgi un ļoti garšīgi, aiziet uz urrā paši pirmie!” par saviem mazsālītajiem gurķiem saka senioru vokālā ansambļa “Prelūdija” dziedātāja un festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Aija Tišlere.

Sastāvdaļas

  • 600 g gurķi
  • 1l ūdens
  • 2 ēdamk. sāls
  • 1 tējk. cukura
  • 3 daiviņas ķiploka
  • Upeņu lapas, dilles, mārrutku lapa
  • Melnie pipari 

Gatavošana

  1. Traukā (burkā, bļodā, katliņā) liek zaļumus, ķiplokus.
  2. Nomazgātiem gurķiem nogriež galiņus un kārto traukā.
  3. Starp gurķiem liek garšvielas un pāri palikušos zaļumus.
  4. Gatavo marinādi: aukstā ūdenī izšķīdina sāli un cukuru.
  5. Marinādi uzlej gurķiem, novieto siltumā, vēlāk ledusskapī.

Ingas ekspresgurķi: ātrāka recepte nav iespējama

“Receptē ir norādīti arī zaļumi, taču jāsaka – gurķi izdodas lieliski arī, ja tradicionālās lapas un dilles nav pieejamas. Un vēl viena piebilde – gurķus var ēst uzreiz! Vienīgi sākumā tie ir maigi un vēlāk kļūst pikanti,” savā iecienītajā mazsālīto gurķu receptē dalās vecāku organizācijas “Mammām un tētiem” vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa, kura kopā ar aktieri Andri Buli vada seniora festivāla “Zelta ritmi” koncertprogrammu. 

Sastāvdaļas

  • 1 kg dārza gurķu
  • 1 ēdamk. sāls
  • 3 ēdamk. cukura
  • 3 ēdamk. 9% etiķa
  • 3 ēdamk. eļļas
  • 1 tējk. svaigi maltu piparu
  • 1 tējk. spiestu ķiploku
  • Tradicionālie zaļumi marinādei (ja ir): dilles, upeņu lapas, ķiršu lapas

Gatavošana

  1. Traukā liek zaļumus.
  2. Gurķus sagriež ripiņās vai stienīšos.
  3. Atsevišķā traukā samaisa visas marinādei paredzētās sastāvdaļas un pārlej pāri gurķiem. Visu samaisa.
  4. Garšo lieliski arī, ja ēd tūlīt! Taču pēc 15–20 minūtēm gurķīšos būs jūtams arī asumiņš.

"Tukuma malaču" mērcētie gurķīši

“Gurķīši būs gatavi jau pēc stundas, bet, ja liek ledusskapī, tad pēc 2–3 stundām. Labu apetīti!” teic ansambļa “Tukuma malači” dziedātāja, festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Aiga Balandiņa.

Sastāvdaļas

  • 10 dārza gurķi
  • 2 strīķētas deserta karotes sāls
  • 1 deserta karote cukura
  • 5–10 sakapātas ķiploka daivas
  • Nedaudz malto piparu un sinepju graudiņu
  • Sagrieztas dilles, dažas upeņu un ķiršu lapas

Gatavošana

  1. Svaigus gurķīšus (maks. 10 cm garus) izmērcē aukstā ūdenī ~45 minūtes, nosusina un sagriež ar visu mizu katru 4 garās daivās.
  2. Pilda stāvus 1l spainītī vai guļus cieši noslēdzamā pārtikas kastītē.
  3. Marinādes sastāvdaļas sapilda traukā, uzliek vāku un rūpīgi sakrata.
  4. Ja atstāj uz galda istabas temperatūrā, būs gatavi jau pēc stundas, ja ledusskapī – pēc 2–3 stundām. 

Ērodejas divi varianti: “tūlīt” un “rīt” 

“Gurķus gatavoju pēc divām receptēm. Kuru recepti izmantot, atkarīgs no tā, vai gribi ēst tūlīt vai rītdien,” saka deju kopas “Ozolzīles” dejotāja, festivāla “Zelta ritmi” dalībniece Ērodeja Kirillova.

Ja ēdīs tūlīt

Sastāvdaļas

  • 1 kg gurķu (vēlams 10–15 cm gari)
  • 1 tējk. sāls (strīķēta)
  • 1 tējk. cukura (strīķēta)
  • 5 tējk. olīveļļas
  • 2–3 daiviņas ķiploka
  • Mazliet diļļu
  • 1/2 citrona sula vai 1/3 tējk. citronskābes vai ~1 ēdamk. etiķa

Gatavošana

  1. Nomazgā gurķus, nogriež abus galus.
  2. Ja gurķi ir no veikala vai mazliet apvītuši – patur tīrā ūdenī ap 30 min., lai “atdzeras”.
  3. Sagriež gurķus četrās gareniskās daļās un liek traukā.
  4. Pievieno visas marinādes sastāvdaļas.
  5. Trauku sakrata vai visu labi samaisa.
  6. Gurķus var ēst uzreiz vai paturēt 30–60 min., lai marinējas.
  7. Ja paliek pāri – ieliek ar visu sulu burkā, ieliek katlā ar ūdeni, uzsilda, aizvalcē un uzglabā ziemai.

Ja ēdīs rītdien

Sastāvdaļas

  • 1 kg gurķu
  • 2–3 ķiploka daiviņas (sagrieztas šķēlītēs)
  • Diļļu kāti
  • Gabaliņš mārrutka saknes (var nelikt)
  • 5 melnie piparu graudi
  • 3 lauru lapas
  • Marinādei (uz 1 litru ūdens):
    2 strīķētas ēdamk. sāls
    3 strīķētas ēdamk. cukura
    4–6 ēdamk. etiķa vai 1 ēdamk. etiķa esences

Gatavošana

  1. Nomazgā gurķus, nogriež galus.
  2. Liek gurķus traukā kopā un pievieno dilles, mārrutka gabaliņus, ķiplokus.
  3. Pagatavo marinādi: katliņā lej 1 litru ūdens, pievieno sāli, cukuru, piparus un lauru lapas, uzvāra.
  4. Kad marināde sāk vārīties, pievieno 4–6 ēdamk. etiķa vai 1 ēdamk. etiķa esences.
  5. Karstu marinādi lej pār gurķiem traukā.
  6. Atstāj ievilkties un atdzist – gurķi būs vislabākie nākamajā dienā.

Padoms: Ja vēlies ēst jau vakarā, var gurķus ar marinādi mazliet uzkarsēt, taču nepārvārīt, lai saglabā kraukšķīgumu.

Senioru festivāla “Zelta ritmi” tūre

Festivāls “Zelta ritmi” jau astoto gadu priecē Latvijas seniorus ar īpaši viņiem veltītiem notikumiem – koncertiem, izglītojošām lekcijām, radošām darbnīcām un sirsnīgu kopābūšanu. Visi pasākumi ir bez maksas. 

Šogad “Zelta ritmi” norisinās kā reģionāla tūre, ļaujot piedalīties vēl plašākam interesentu lokam. Atklāšanas pasākums notika Morē, bet festivāla turpinājums paredzēts: 27. jūlijā no plkst. 12.00 līdz 17.00 Kandavā (Tukuma novads) un 10. augustā no plkst. 11.00 līdz 16.00 Rīgā, skvērā aiz Nacionālā mākslas muzeja.