Sestdiena, 27.07.2024 08:23
Dita, Marta
Trešdiena, 8. februāris, 2023 16:07

Akordeona mūzikas svētki Tīnūžu tautas namā

Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola
Akordeona mūzikas svētki Tīnūžu tautas namā
Trešdiena, 8. februāris, 2023 16:07

Akordeona mūzikas svētki Tīnūžu tautas namā

Ikšķiles Mūzikas un mākslas skola

Savā intervijā raidījumam "Klasika" pirms desmit gadiem Grieķijā dzīvojošā latviešu izcelsmes komponiste Gundega Šmite secināja: "Esmu bijusi stereotipu varā, ka akordeons ir tikai zaļumballes instruments.

Patiesībā tas ir kā mazs orķestris, kurā var atrast gan filigrānas krāsas, gan monolītu spēku – tas iekļaujas kamermūzikā, gan skan kā pilnmiesīgs soloinstruments". Šie komponistes vārdi pilnībā apstiprinājās Tīnūžu tautas namā 3.februārī izskanējušā XVIII Pierīgas mūzikas skolu akordeona mūzikas festivālā. Pēc trīs gadu pandēmijas pārtraukuma ar jaunu radošu elpu jaunie akordeonisti pierādīja, ka akordeona krāsainais, melodiskais un drosmīgais tembrs var izklausīties kā ērģeles vai pat viss orķestris.


Šajos skaistajos muzicēšanas svētkos bija sabraukuši spēlēt gribētāji no īpaši liela skaita skolām – Ikšķiles, Inčukalna, Siguldas, Olaines, Ķekavas, Lielvārdes, Babītes, Baldones, Ogres, Salaspils, Ulbrokas, Vidzemes jūrmalas mūzikas skolu audzēkņi un pedagogi. Savu spēlēt prasmi demonstrēja dažādu klašu audzēkņi, spēlējot gan solo skaņdarbus, gan muzicējot ansambļos un kameransambļos. Programma bija plaša un daudzveidīga – gan baroka laikmeta mūzika, gan franču mizetes stila „pērles”, gan dažādu tautu mūzikas apdares. Tas ļoti precīzi raksturoja akordeona muzicēšanas būtību – akordeonisti var atskaņot visu, gan tautā iemīļotu vienkāršu un populāru melodiju, gan mūsdienīgi avangardisku un romantiski noskaņotu melodiju no mūzikas pirmsākumiem līdz mūsdienām!


Ļoti iespaidīgs izvērtās koncerta noslēgums, kur koporķestrī vienojās četrdesmit audzēkņi un viņu pedagogi. Riko Reinvarta skaņdarbs "Amor, amor" un Raimonda Paula "Cielaviņa" bija fantastiska iespēja patiesi izbaudīt akordeona unikāli un tembrāli daudzveidīgo skanējumu. Tam apstiprinājums bija arī klausītāju ovācijas!


Katra akordeonistu kopā sanākšana akordeona mūzikai ir kā svētki, jo tādu nav daudz. Tīnūžu tautas namā izskanējušais koncerts vēlreiz apliecināja Latvijas jauno akordeonistu un viņu pedagogu varēšanu. XVI Pierīgas festivāls, kurš norisinājās Ulbrokā 2017.gadā, bija kā ierosme dāvināt klausītājiem apvienoto visas Latvijas akordeonistu koporķestri. Šāds koncerts toreizējā Stopiņu novada Līgo parkā 2018.gada jūnijā sapulcēja vairāk kā simts spēlētāju. Vienlaikus tas bija arī mēģinājums iezīmēt ceļu uz Skolu jaunatnes Dziesmu un deju svētkiem. 2022.gada jūnijā k/c "Ulbrokas Pērle" izskanēja jau III Vislatvijas akordeonistu festivāls un esam ceļā uz IV visas Latvijas akordeona mūzikas koncertu 2023.gada 10. jūnijā.


Lielisks akordeonistu panākums šogad ir Valsts izglītības satura centra saņemtā piekrišana rīkot atsevišķi savu akordeona mūzikas koncertu XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkos 2025.gadā Ķīpsalas izstāžu centrā. Aktīvākie visu Latvijas novadu akordeona spēles pedagogi jau uzsākuši radoši strādāt, lai veiksmīgi realizētu svētku programmas izpildei izstrādāto koncepciju. Ar nepacietību gaidīsim koncerta norisi un pulcēsim klausītājus!

Fotogalerija šeit:


Informāciju sagatavoja Anita Rieksta, Ikšķiles Mūzikas un mākslas skolas akordeona spēles pedagogs