Pirmdiena, 20.05.2024 13:11
Salvis, Selva, Venta
Ceturtdiena, 9. maijs, 2024 16:30

Atvērto durvju diena Ogres novada mūzikas un mākslas skolā

Līga Lūse
Atvērto durvju diena Ogres novada mūzikas un mākslas skolā
Ceturtdiena, 9. maijs, 2024 16:30

Atvērto durvju diena Ogres novada mūzikas un mākslas skolā

Līga Lūse

10. maijā Ogres mūzikas un mākslas skolā (OMMS) notiek mākslas jomas atvērto durvju diena.
OMMS direktora vietniece mākslas jomā Ieva Lāce norāda, ka galvenie ieguvumi no atvērto durvju dienām ir topošo skolēnu un viņu vecāku iepazīšanās ar vidi, skolu un telpām. Kā arī šajā pasākumā tiek stāstīts par apgūstamo programmu vizuāli plastiskā māksla – cik ilgs laiks nepieciešams, lai to apgūtu, un kādus priekšmetus ir iespējams mācīties. “Atvērto durvju dienās ir pieejama visa informācija, kas nepieciešama vecākiem, lai saprastu, vai mācības mākslas skolā ir piemērotas viņu bērnam,” norāda I. Lāce.

Ogres novada Mūzikas un mākslas skolas mākslas jomā mācības notiek pēc vienas programmas, apgūstot dažādus mācību priekšmetus – zīmēšanu, gleznošanu, kompozīciju, veidošanu, darbu materiālā, datorgrafiku un mākslas valodas pamatus. Pēc trešā kursa katram audzēknim ir iespēja izvēties vienu no trim specializācijas virzieniem - keramikas, tekstila tehnikām vai kokapstrādes, kuru skolēns turpinās apgūt pārējos 4 gadus. Ar izvēles specializācijām audzēkņiem ir iespēja iepazīsties jau pirmajos 3 kursos, mācību priekšmeta darbs materiālā ietvaros.

Ja līdz šim mākslas skolā bija iespēja mācīties gan 5, gan 7 gadu mācību modelī, tad no nākamā mācību gada OMMS būs iespēja mācīties tikai 7 gadu macību modelī. Tas saistāms ar pārmaiņām, kuras skars visas mākslas skolas Latvijā. Direktora vietniece mākslas jomā atzīst, ka “Lielākās izmaiņas paredzamas mācību programmas kopējā stundu skaita samazināšanā un jauna mācību priekšmeta - dizaina pamati, izveidē. Visi līdzšinējie mācību priekšmeti, lai arī ar ne tik lielu stundu skaitu kā līdz šim, tiek saglabāti. Vai jaunā sistēma ieviesīs kādas pozitīvas pārmaiņas, to mēs vēl redzēsim, bet noteikti jāraugās, lai izmaiņu rezultātā, nezaudētu skolas labās tradīcijas un iestrādes”. “Profesionālās ievirzes programmā šobrīd mācās ap 280 bērniem, un interešu izglītības nodarbības apmeklē ap 250 bērniem,” min OMMS pārstāve. “Interešu izglītība sākas no 4 gadu vecuma, un ir piemērota visiem bērniem, kuriem patīk darboties ar rokām, veidot un zīmēt. Savukārt, apgūstot profesionālās ievirzes programmu, audzēkņiem ir lielāka mācību slodze, viņu darbi tiek vērtēti skatēs, jākārto dažādi pārbaudījumi, skolu beidzot jāizstrādā noslēguma darbs. Skolu pabeidzot audzēkņi iegūst apliecību par profesionālās ievirzes mākslas izglītību. Nereti bērni uzsāk interešu izglītības mācības pirmsskolas vecumā, un vēlāk tās turpina profesionālās ievirzes programmā”.

Ieva Lāce norāda, ka mazo mākslas entuziastu, kuri pretendē uz interešu izglītības programmām ir daudz, dažiem gribētājiem pat sanāk atteikt. “Mēs nevaram uzņemt tik daudz bērnu, cik vēlas mācīties tieši interešu izglītībā,” stāsta I. Lāce.

Iestāšanās kārtība ir atšķirīga

OMMS mākslas jomā uzņem bērnus, kuri vizpārizglītojošajā skolā nākamajā mācību gadā mācīsies 2. klasē (būs sasnieguši 7-8 gadu vecumu). Lai pieteiktos, jāaizpilda pieteikuma anketa un jānokārto iestājeksāmens. Ja bērns vēl nav sasniedzis atbilstošo vecumu, vai vēl nevēlas stāties skolā un apgūt mākslas priekšmetus nopietnāk, tad ir iespējaapmeklēt interešu izglītības nodarbības. Šajā gadījumā iestājeksāmens nav jākārto. Pieteikuma anketas uz interešu izglītības programmām būs pieejamas jūnija sākumā. “Galvenais ir laicīgi pieteikties!” atgādina direktora vietniece.

Jauno māklsinieku izstāde

Atvērto durvju diena OMMS notiks no plkst. 15.30 līdz 18.00, kuras laikā ikviens interesents varēs uzzināt par mākslas jomas profesionālās ievirzes un interešu izglītības mācību procesu, kursiem, iestājeksāmeniem, konsultācijām un skolas bagātīgo dzīvi kopumā.

Līdz tam visas dienas garumā mākslas jomas telpās norisināsies “Interesanto interešu festivāls”, uzburot vēl radošāku atmosfēru kā ikdienā.

Apmeklētājiem būs iespēja nobalsot par savu favorītu patiesi kolorītā “Stārķu izstādē”.

Tāpat pēdejo dienu 1. stāva izstāžu zālē būs aplūkojama OMMS interešu izglītības grupu audzēkņu izstāde - to radījuši paši jaunākie mākslinieki (4 - 10 g. v.)