Sestdiena, 27.07.2024 12:52
Dita, Marta
Ceturtdiena, 11. aprīlis, 2024 08:41

Cilvēki nelasa grāmatas - mīts vai patiesība?

Daina Blūma
Cilvēki nelasa grāmatas - mīts vai patiesība?
Foto: Freepik.com
Ceturtdiena, 11. aprīlis, 2024 08:41

Cilvēki nelasa grāmatas - mīts vai patiesība?

Daina Blūma

Daudzi apgalvo, ka cilvēki vairs nelasa. Ogrenet nolēma pārbaudīt šo apgalvojumu, analizējot nevis pasaules statistiku, bet gan lokālos datus no Ogres Centrālās bibliotēkas.

Patiesība ir skaitļos

Ogres bibliotēkas apmeklējuma dati liecina par pieaugošu tendenci lasītāju skaita ziņā:

·Pērnbibliotēkā bija reģistrēti 6 145 lietotāji.

·Pieaugošo nodaļa apmeklēta 27 080 reizes, un tika izsniegti 47 970 izdevumi.

·Bērnu un jauniešu lasītāju skaits sasniedza 3 213, kuri izlasīja 66 949 izdevumus, apmeklējot bibliotēku teju 44 700 reizes.

Bibliotēkas apmeklētāju plūsma ikdienā ir dinamiska, ar lielāku aktivitāti no plkst. 11:00 līdz 14:00. Visiem bibliotēkas apmeklētājiem ir pieejams arī elektoniskais katalogs, kurā iriespēja pasūtīt grāmatu, un ir lasītāju daļa, kura izmanto šo iespēju, tomēr lielākā daļa apmeklētāju ierodas ar savu grāmatu sarakstu, jo viņiem ir interesantāk aprunāties ar darbinieku. Darbinieces ir novērojušas, ka ir apmeklētāji, kuri vēlas, lai viņus apkalpo noteikts darbinieks.

Čaklākā lasītāja pērn bijusi 4 gadus vecā Elīza, kura kopā ar vecākiem izlasījusi 538 grāmatas. Ja viena grāmata vidēji maksā 10, 00 EUR, tad ģimenegada laikā, pērkot grāmatas, būtu iztērējusi veselu bagātību - 5380 EUR. Savukārt, čaklākais lasītājs jauniešiem bijis 7.klases skolēns Markuss, kurš gada laikā izlasījis 202 grāmatas.

Katrai vecuma grupai savas intereses

Bibliotēkas darbinieces apstiprina, ka cilvēki lasa. Līga Beināre, metodiķe, un Gaļina Sabļina, Pieaugušo lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja, atspēko mītu par nelasošo sabiedrību. Pieaugušie lasītāji izvēlas dažādu žanru literatūru. Interesantsir novērojums, ka pieaugušo lasītavā liela cilvēku daļa lasa žurnālus. Vecākās paaudzes lasītājiem iecienītākie ir romāni, vēsturiskie romāniun detektīvi. Studentu izvēle lielākoties ir nozaru literatūra, bet jaunajāmmāmiņām aktuālas ir grāmataspar ģimenes psiholoģiju, audzināšanu un pašizglītību. Savukārt jaunieši apmeklē bibliotēku galvenokārt vakaros un brīvdienās. Viņiem raksturīgas konkrētas vēlmes un nepacietība grāmatu meklēšanā, tāpat labprāt viņi izmanto darba telpas mācībām un vēršas pie darbiniekiem pēc palīdzības.

“Ir jaunieši kuri vēlas lasīt tikai angļu valodā,” stāsta Līga Beināre. Pie grāmatu plaukta angļu valodā visbiežāk dodas jaunieši, vidusskolēni. Bet jauniešu auditorija, kura lasa tikai angļu valodā, nav ļoti liela.“Nevarētu teikt ka jaunieši nevēlas lasīt,taču grāmatu piedāvājums bērniem un pieaugušajiem ir krietni lielāks nekā jauniešiem,” stāsta metodiķe.

Bērnu nodaļas apmeklējums -iespaidīgs

Gaļina Sabļina atzīst, ka apmeklētāju skaits Bērnu literatūras nodaļā var sasniegt pat 200 cilvēkus dienā: “Reizēm varam vērot bērnus, kuri nelabprāt dodas prom no bibliotēkas. Darbs bērnu nodaļā prasa lielu pacietību un atbildību, jo tā mēs audzinām nākamos lasītājus.” Bērnu nodaļa ir vieta, kur veicināt lasītprasmi un mīlestību pret grāmatām jau no agras bērnības.

Īpaši daudz apmeklētāju Bērnu literatūras nodaļā ir skolas brīvlaikos, jo bērniem ir uzdota mājas lasīšana. Brīvlaikā bērni biežāk nāk uz bibliotēku no rīta, jo nav skolas. Bērnu plūsma brīvlaikā ir vienmērīgāka nekā skolas laikā, turklāt brīvlaikā bērni vakaros biežāk nāk uz bibliotēku kopā ar vecākiem.

Bērnu nodaļā 2023.gada pieprasītākā grāmata bijusi “Diena, kas ome salauza internetu”, un gada laikā to ir izlasījuši 74 bērni. Bibliotekāres arīstāsta, ka nav bijusi neviena diena pēdējo gadu laikā, kad kāds no bērniem nepajautātu grāmatu “Dogmens”.

Socializēšanās bibliotēkā

Bibliotēkas darbinieku vidū ir aktuāla diskusijas par telefonu lietošanu bibliotēkā. Līga Beināre norāda, ka bērni izvēlas grāmatas un aiznes tās lasīšanai mājās, bet bibliotēkābieži pavada laiku, gaidot pulciņus, un tāpēc sazināties savā starpā un izklaidēties ar telefonu rokās ir ātrāk un vieglāk. Tāpat arī pieaugušo lasītavā cilvēki nāk socializēties, satiekas pie galdiņiem un klusi sarunājas savā starpā.

“Lielie” lasītāji

Bibliotēkasmetodiķe Līga Beināre un Pieaugušo lasītāju apkalpošanas nodaļas vadītāja Gaļina Sabļina regulāros bibliotēkas apmeklētājus sauc par “lielajiem” lasītājiem. Viņas uzskata, ka šādi lasītāji veido aptuveni 10%-20% no visiem bibliotēkas apmeklētājiem. “Lielie” lasītāji dalās ar bibliotekārēm savās pārdomās par izlasītajām grāmatām, apmeklē bibliotēku vairākas reizes mēnesī un ‘izņem’ uzreiz daudz grāmatu. Parasti “lielie” lasītāji paši meklē sev nepieciešamās grāmatas, bet ir arī tādi, kas atnāk ar grāmatu sarakstu un lūdz palīdzību darbiniekiem.

Pēc bibliotēkas apmeklējuma var secināt, ka visvairāk lasa bērni un pieaugušie. Bērnu grāmatu izsniegums ir lielāks nekā pieaugušo nodaļā. Tas nozīmē, ka Bērnu literatūras nodaļa tiešām audzina jaunu lasītāju paaudzi. Jauniešu vecuma lasītāju nav daudz, un viņi izvēlas nozares literatūru vai literatūru angļu valodā. Dati liecina, ka cilvēki lasa, apmeklē bibliotēku un izmanto tajā pieejamos pakalpojumus, un tas, protams, ir pozitīvs rādītājs.