Sestdiena, 27.07.2024 14:00
Dita, Marta
Trešdiena, 2. augusts, 2023 11:18

Deju kolektīvs "Viznīts" piedalījās starptautiskajā kultūras un mākslas festivālā "Europeade 2023" Vācijā (FOTO)

Daina Pelēce, BJDK "Viznīts" vadītāja
Deju kolektīvs "Viznīts" piedalījās starptautiskajā kultūras un mākslas festivālā "Europeade 2023" Vācijā (FOTO)
Trešdiena, 2. augusts, 2023 11:18

Deju kolektīvs "Viznīts" piedalījās starptautiskajā kultūras un mākslas festivālā "Europeade 2023" Vācijā (FOTO)

Daina Pelēce, BJDK "Viznīts" vadītāja

18.jūlija pēcpusdienā Ogres 1.vidusskolas Bērnu un jauniešu deju kolektīva "Viznīts" 38 dejotāji atgriezās no Gothas, kur savu šā gada deju sezonu noslēdzām ar dalību 58. starptautiskajā kultūras un mākslas festivālā EUROPEADE 2023, kas šogad notika no 12. līdz 16. jūlijam Gothā (Vācijā). Eiropiāde ir lielākais Eiropas tautu kultūras festivāls, kas kopš 1964. gada katru gadu notiek kādā no Eiropas valstīm. Ik gadu ap 5000 dalībnieku no dažādām Eiropas valstīm, tērpušies savos tradicionālajos tautas tērpos, satiekas, lai dziedātu, muzicētu un dejotu, tādējādi veicinot Eiropas tautu vienotību un parādot kā tiek sekmēta un attīsta katras tautas kultūra.

10.jūlijā uzreiz pēc Dziesmu un Deju svētkiem, kuros pirmo reizi piedalījās arī mūsu "Viznīša" jauniešu grupa, visi 19 jaunieši un vēl 19 vidējās grupas dejotāji devāmies ceļā uz Vāciju. Pa ceļam piestājām Varšavā (Polijā), kur apmeklējām Universitātes Bibliotēkas Gaisa dārzu, izstaigājām vecpilsētu un Lazienki parku, pēc tam apmeklējām arī Vroclavu. Trešdienas pēcpusdienā ieradāmies Gothā, kur uz dažām dienām par mūsu mājvietu kļuva skola 2,5 km attālumā no centra.

Eiropiādes laikā visatbildīgākā un grūtākā diena mums bija ceturtdiena - Eiropiādes pirmā dienā, kad no rīta piedalījāmies Latvijas deju kolektīvu kopmēģinājumā, pēc tam mums bija divi ielu koncerti, katrs 25 min garumā, bet vakarā dejojām Eiropiādes Atklāšanas koncertā, kas noslēdzās ar iespaidīgu 15 minūšu garu svētku salūtu. Nākošajā dienā mēs ar “Paskatpolku” un “Audēju deju” atklājām Bērnu un jauniešu koncertu, kas notika pašā Gothas centrā Oben Hauptmarkt, bet pēc tam devāmies nelielā ekskursijā, kuras laikā apskatījām skaisto Vartburgas pili un kārtīgi izkāpelējāmies un izskraidījāmies pa Pūķa aizas gleznainajām un kalnainajām takām. Sestdienas rītā kopā ar citiem bērnu jauniešu deju kolektīviem apguvām trīs vācu dejās, kuras pēc tam dejojām noslēguma koncertā. Sestdienas centrālais notikums bija iespaidīga dalībnieku parāde apkārt Gothas vecpilsētai un kolektīvu vadītāju svinīgā pieņemšanas ceremonija pie Gothas mēra, bet vakarā dalībnieku balle vecpilsētā. Svētdien visi izvizinājāmies ar karuseli, apskatot Gothu no augšas, un tad jau posāmies Eiropiādes noslēguma koncertam, kurā dejojām “Ābrama polku”, “Žipčiku” un vācu dejas. Mājupceļā skaistajā Polijas Belastokas viesnīcā, kas atradās blakus pilij, kārtīgi atpūtāmies un izplunčājāmies baseinos.

Dalība Eiropiādē ir nozīmīga pieredze, jo veido bērnu un jauniešu izpratni par Latvijas kultūras vērtību un tradīciju saglabāšanu, kopšanu un attīstību, tostarp latviešu kultūras fenomenu pasaules kultūras vērtību kontekstā. Eiropiāde audzina bērnos patriotismu, jo šāda veida festivālos mēs citiem varam lepoties un vēstīt par savu nacionālo un valstisko identitāti, tajā pašā laikā iepazīstot arī citu tautu kultūru. Katru dienu gan pēc ielu koncertiem, gan atklāšanā, parādē un noslēguma koncertā no skatītājiem un citiem dalībniekiem saņēmām ovācijas, daudz komplimentus un apbrīnu gan par mūsu tautas tērpiem, gan mūsu dejotajām dejām.

Esam atgriezušies no Eiropiādes pilni pozitīvu emociju un tagad krājam spēkus jaunajai sezonai, kas atsāksies 12.septembrī.

BJDK "Viznīts" lielu paldies saka Ogres novada pašvaldībai par sniegto finansiālo atbalstu, lai mēs varētu nokļūt Vācijā. Mīļu paldies sakām Nadīnai Neimanei-Gordovičai un Indrai Filipsonei, kuru virsvadībā mēs un pārējie Latvijas kolektīvi varēja ar lepnumu pārstāvēt savu valsti. Liels paldies mūsu lieliskajiem šoferīšiem Anatolijam Kuzevanovam un Zigmundam Blūmentālam. Sirsnīgs paldies mūsu abām “zelta mammām” Baibai un Sanitai, kuras jau otro gadu pēc kārtas tikai divatā bija mūsu galvenais atbalsts Eiropiādes brauciena laikā.


Vairāk par to, kā deju kolektīvam "Viznīts" gāja Eiropiādē, un citām viņu aktivitātēm, var atrast deju kolektīva Instagram kontā https://www.instagram.com/bjdk.viznits/

{gallery}Deju kolektivs Viznits Vacija{/gallery}