Sestdiena, 27.07.2024 05:21
Dita, Marta
Svētdiena, 2. jūlijs, 2023 19:59

Dziesmu un Deju svētku maģija (FOTO)

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem
Dziesmu un Deju svētku maģija (FOTO)
Ogres Foto Klubs
Svētdiena, 2. jūlijs, 2023 19:59

Dziesmu un Deju svētku maģija (FOTO)

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem

XXVII Vispārējie latviešu Dziesmu un XVII Deju svētki, kas aizrit 150. gadskārtas zīmē, jau ir tieši pusē. Šajos svētkos plaši pārstāvēti arī Ogres novada pašdarbnieki – 73 kolektīvi ar 1700 dalībniekiem, kurus tāpat kā visu Latviju pārņēmusi svētku maģija.

Mūsu pašdarbnieki pārstāvēti visās svētku norisēs. Ogres novads var lepoties, ka starp svētku virsdiriģentiem, goda diriģentiem un virsvadītājiem ir arī vairāki novada kolektīvu vadītāji – Aira Birziņa, Māris Sirmais, Iluta Mistre, Vilis un Tomass Kokamegi. Novadu svētkos pārstāv dziedātāji, dejotāji, amatnieki, audēji, folkloras kopas, pūtēju orķestri, koklētāji, kuri ik dienu piedalās plašajā Dziesmu svētku pasākumu klāstā, tostarp aizvadītās nedēļas nogalē gan svētku atklāšanas pasākumos, gan krāšņajā Dziesmu un Deju svētku dalībnieku gājienā «Novadu dižošanās», kas sākās pie Brīvības pieminekļa Rīgā, ilga vairākas stundas un noslēdzās pie Dailes teātra.

Dziesmu un Deju svētku 150. jubilejas gadā gājienā pirmo reizi kopā satikās dalībnieki no jaunizveidotajiem Latvijas novadiem, pārstāvot Kurzemi, Zemgali, Vidzemi, Sēliju un Latgali. Arī visas šīs nedēļas garumā norisinās visdažādākie Dziesmu un Deju svētku pasākumi, kas noslēgsies šo svētdien, 9. jūlijā, Mežaparka Lielajā estrādē, kur notiks ne tikai noslēguma koncerts, bet vēl viens koru lielkoncerts, kas veltīts tieši koru dziesmu attīstībai no tautasdziesmu apdarēm līdz mūsdienu kormūzikai.

Ja 1873. gadā viss sākās ar nedaudz vairāk kā 1000 kora dziedātājiem, tad, kā liecina Latvijas Nacionālā kultūras centra (LNKC) dati, šogad svētkos piedalās 40 560 dalībnieku.

Dziesmu un Deju svētkos gan kā dejotāji, gan dziedātāji dažādos kolektīvos piedalās arī Foto kluba «Ogre» autori, kuri, esot klāt šajos nozīmīgajos notikumos, tos fiksējuši arī fotogrāfijās, piedāvājot OVV lasītājiem nelielu ieskatu svētku atklāšanas un gājiena mirkļos.

{gallery}Dziesmu svetki{/gallery}