Ceturtdiena, 02.05.2024 03:08
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds
Piektdiena, 19. aprīlis, 2024 08:04

Ēnošanas brauciens uz Rumāniju. Angļu valodas skolotājas pieredzes stāsts

Daina Blūma
Ēnošanas brauciens uz Rumāniju. Angļu valodas skolotājas pieredzes stāsts
Piektdiena, 19. aprīlis, 2024 08:04

Ēnošanas brauciens uz Rumāniju. Angļu valodas skolotājas pieredzes stāsts

Daina Blūma

No 3. līdz 8. aprīlim Ogres 1. vidusskolas komanda piedalījās "Erasmus+" ēnošanas vizītē Rumānijas pilsētā Aradā. Ar savu pieredzi padalījās angļu valodas skolotāja Katrīna Savicka.
Galvenais brauciena mērķis bija vērot mācību stundas dažādos mācību priekšmetos un dažādos vecumposmos, piedalīties sarunās ar izglītības iestāžu vadītājiem, pedagogiem, iepazīt mācību vidi, kā arī aplūkot kultūrvēsturiskus objektus pilsētā.

Pirmās dienas tika pavadītas Aradā,apmeklējot divas izglītības iestādes -Colegiul National “Elena Ghiba Birta”un Colegiul Economic Aradun brauciena noslēgumā apmeklēta 2023. gada Eiropas kultūras galvaspilsēta Timisoāra.

mceu_78662071711713502989838.jpg

Ēnošanas brauciens

Katrīna Savicka stāsta, ka skolotājiem brauciens bijusi ļoti vērtīga iespēja palūkoties, kā tiek organizēts mācību process Rumānijā , kādas mācību metodes tiek izmantotas.

Ogres 1. vidusskolas komanda apmeklēja gan vidusskolu, gan profesionālās izglītības koledžu.

Pirmajā dienā Ogres 1. vidusskolas komanda devās tieši uz vidusskolu. Angļu valodas skolotāja stāsta, ka tā nav parasta pilsētas skola, bet gan mācību iestāde ar senu vēsturi, savu prestižu un sasniegumiem, ar ko skolas kolektīvs ļoti lepojas. Katrīna Savicka stāsta, ka skolotāju kolektīvs ir ļoti atvērts, laipns un draudzīgs, un mācību organizācija ir ļoti līdzīga mūsu mācību darba organizācijai. Cilvēki bija ļoti atvērti, pretīmnākoši, vienmēr bija gatavi kaut ko pastāstīt vai parādīt.

Vidusskolas ēka ir senatnīga, un apziņa par skolas bagāto vēsturi un saniegumiem rosina skolēnus un skolotājus "vairāk iztaisnot muguru", stāsta skolotāja. Viņa atklāj, ka vairumam Rumānijas iedzīvotāju ir ļoti svarīgs kultūrvēsturiskais mantojums. "Viņi to ļoti akcentē, tas allaž tiek uzsvērts arī mācību procesā," un piebilst, ka rumāņi ļoti uzsver un lepojas ar savas valsts vēsturi, ģeogrāfiju un lielu uzsvaru liek uz patriotisko audzināšanu.

mceu_6027723221713503013014.jpg

Vidusskolā Ogres 1. vidusskolas komanda vēroja vairāku klašu stundas, sākot ar maziem bērniem, kuri Rumānijā tiek uzņemti skolā no piecu gadu vecuma. Rumānijā šī prakse tiek pamatota ar mērķi iepazīstināt bērnus ar skolas vidi un noteikumiem jau agrā vecumā.

Rumānija vs Latvija

Ogres 1. vidusskolas komanda vēroja 1., 2., 5., 10. un 12. klases, ģeogrāfijas, dizaina un tehnoloģiju, angļu valodas un ekonomikas stundas. "Vērojot mācību stundu norisi Rumānijā, gribētos teikt, ka arī mēs Ogres 1.vidusskolā tāpat kā viņi izmantojam dažādas metodes, organizējam pārdomātas mācību stundas ar jēgpilniem uzdevumiem," skolotāja atzīst, ka viņus nepārsteidza mācīšanas process, taču patīkamais pārsteigums pedagogiem bija redzēt daudz vairāk skolotāju-vīriešu Rumānijas skolā. Angļu valodas skolotāja piebilst, ka bērni tomēr citādāk reaģē uz skolotājiem vīriešiem.

mceu_59560449731713503031007.jpg

Skolotāja Katrīna Savicka un viņas kolēģes, vērojot mācību stundas, pamanīja, ka tiek pievērsta liela uzmanība skolēnu atmiņas un pacietības trenēšanai jaunākā vecuma klasītēs.

Angļu valodas skolotāja Katrīna Savicka norāda, ka problēmas Rumānijas skolās lielā mērā sakrīt ar Latvijas skolēnu problēmām. Pastāv tādas pašas bažas par mobingu un atkarībām, tomēr šajos jautājumos tiek veikts aktīvs darbs. Katru mēnesi skolās tiek rīkotas lekcijas, kurās speciālisti informē un izglīto bērnus par šīm problēmām. Ogres 1. vidusskolas komandas apmeklējuma laikā skolēniem par atkarību izraisošām vielām stāstīja policijas darbinieks.

Ekonomikas koledža

Colegiul Economic Arad koledžā tiek piedāvātas plašas studiju iespējas. Koledžas audzēkņi, kuri apgūst Pārtikas produktu pārstrādes un ražošanas tehnoloģiju programmu, cienāja Ogres 1. vidusskolas komandu ar gardām un sabalansētām maltītēm. Koledžas vadība uzsvēra praktiskās pieredzes nozīmīgumu, norādot uz plašajām prakses iespējām pilsētā, ko rada lielais tūristu skaits.

Arada

Arada, pilsēta, kuru apmeklēja mūsu novadnieki, ir atpazīstama ar dažādām kultūrvēsturiskām izglītības un mākslas ēkām. Angļu valodas skolotāja Katrīna Savicka to raksturo kā vietu ar bagātu vēsturi un atpazīstamību ar savu arhitektūru un kultūras mantojumu. Pilsētas centrs ir piepildīts ar kolorītiem ceļotāju iecienītiem kafejnīcām, restorāniem un veikaliem.

Visus apskates objektus pedagogiem izrādīja Colegiul National “Elena Ghiba Birta” ģeogrāfijas skolotājs, kurš ir zinošs vēsturē un pats dzimis Aradā. Katrīna Savicka atzīst, ka šī pieredze bija aizraujoša ne tikai skolu apmeklējuma, bet arī visas pilsētas iepazīšanas aspektā.Ogres 1. vidusskolas komandai tika izrādītas kultūrvēsturiski nozīmīgas ēkas pilsētā, par katru no tām tika sniegta detalizēta informācija. Skolotāja noslēgumā dalās savos iespaidos: "Mēs pavadījām ļoti daudzveidīgu un notikumiem bagātīgu laiku!"

Pēdējās dienas Timisoārā

Pēdējās vizītes dienas skolotājas pavadīja Timisoārā, 2023. gada Eiropas kultūras galvaspilsētā, kas atrodas nepilnas divu stundu brauciena attālumā no Aradas. Timisoāra ir ievērojami lielāka pilsēta, kurā atrodas daudzi kultūrvēsturiski objekti, ieskaitot izglītības centrus. Angļu valodas skolotāja Katrīna Savicka norāda, ka Rumānijā reliģijai tiek pievērsta liela nozīme, un tā atspoguļojas arī izglītības sistēmā. Reliģijas mācība ir obligāts priekšmets skolēniem no 1. līdz 12. klasei. Rumāņiem reliģija ir ļoti svarīga, par ko liecina lielais baznīcu un katedrāļu skaits pilsētās. 81,9% iedzīvotāju sevi uzskata par Rumānijas pareizticīgajiem kristiešiem, 6,4% - kā protestantiem un 4,3% - kā Romas katoļiem.

No šī brauciena angļu valodas skolotāja Katrīna Savicka atvedīs uz Latviju rumāņu mieru un pacietību, viesmīlību un prieku. Viņa atzīst, ka tieši šādu iespaidu par rumāņiem ir guvusi. "Droši vien to ietekmē apkārtējā vide un tās skaistums," stāsta skolotāja par saviem spilgtākajiem iespaidiem.

Skolotāja arī ir ieguvusi noderīgu pieredzi mācību procesam, ko varēs pielietot Ogres skolā, pamatojoties uz novēroto Rumānijā. Atšķirībā no Latvijas skolām, kur mācību process ir ļoti dinamisks, Rumānijā mācību process likās statiskāks,skolotāja mierīgi raksta uz tāfeles, skolēni pacietīgi nogaida un noraksta.

"Mēs bieži esam steidzīgi, vēlamies variēt ar dažādām mācību metodēm, noturēt skolēnu uzmanību, saņemt atgriezenisko saiti, visus saklausīt, sadzirdēt un saredzēt, bet dažreiz ir vērtīgi vienkārši ievērot pauzi, saglabāt mieru un mēģināt no jauna," uzsvēra skolotāja. Angļu valodas skolotāja pilnīgi noteikti ieteiktu visiem apmeklēt Rumāniju, tā apbur ar savām viduslaiku pilsētām un pilīm, lieliskajām pastaigu vietām un kalnu ainavām.