Sestdiena, 27.07.2024 08:56
Dita, Marta
Piektdiena, 17. novembris, 2023 10:50

Ikšķilē aicina uz multimediālu izstādi "Jānis Kuga. Scenogrāfija. Latvija"

Leta/Ogrenet.lv
Ikšķilē aicina uz multimediālu izstādi "Jānis Kuga. Scenogrāfija. Latvija"
Attēls - publicitātes
Piektdiena, 17. novembris, 2023 10:50

Ikšķilē aicina uz multimediālu izstādi "Jānis Kuga. Scenogrāfija. Latvija"

Leta/Ogrenet.lv

No 18. līdz 20. novembrim Ikšķiles Tautas namā būs apskatāma multimediāla izstāde "Jānis Kuga. Scenogrāfija. Latvija", aģentūru LETA informēja Ikšķiles Kultūras biedrības izstādes koordinatore Lelde Sāmite. Atklāšana - 17. novembrī plkst. 19.00.

Šogad 14. decembrī aprit 145 gadi, kopš dzimis scenogrāfs, mākslinieks, ikšķilietis, profesors Kuga (1878-1969). Viņu dēvē par Latvijas skatuves glezniecības pamatlicēju. Sāmite informē, ka Kugas radošā darba diapazons ir plašs - viņš veidojis daudzu izrāžu scenogrāfijas un gleznu izstādes (arī ārzemēs), strādājis Jakoba Jesena porcelāna fabrikas porcelāna apgleznošanas nodaļā, bijis pasniedzējs, docents, vēlāk profesors un rektors Latvijas Mākslas akadēmijā, veidojis dekorācijas pirmajām latviešu kinofilmām, bijis Latvijas Nacionālā teātra skatuves noformējuma autors Latvijas valsts proklamēšanas dienā, darinājis griestu gleznojumus Rīgas pilij.

Nozīmīgs ir Kugas devums Ikšķiles kultūras dzīves bagātināšanā un veicināšanā ir viņa vadītajā Ikšķiles labierīcības biedrībā (1929-1940), kas vāca līdzekļus vides sakopšanai un labiekārtošanai, rīkojot ikgadējos Daugavas svētkus. Kuga savās gleznās iemūžinājis Daugavu pie Ikšķiles, bet viņa celtā māja Ikšķilē ir vietējās nozīmes kultūras piemineklis. Kuga darinājis Ikšķiles Evaņģēliski luteriskās baznīcas altārgleznu "Dod mums savu svētību, Jēzu!" (1933).

Sāmite norāda, ka izstāde ir veidota, izmantojot dažādas iespējas. Apmeklētāji varēs baudīt Kugas gleznu projekcijas, noskatīties un noklausīties mākslinieka biogrāfijas atainojumu dokumentālā īsfilmā, kā arī izpētīt un apskatīt Kugas veidoto scenogrāfijas darbu reprodukcijas.

Dažādās izstādes zonas ļaus gūt izpratni par Kugu kā par personu, kura ieguldījums Latvijas un Ikšķiles kultūras vēsturē ir augsti novērtējams. "Ar šīs multimediālās izstādes palīdzību vēlamies sniegt ikšķiliešiem un pārējiem izstādes apmeklētājiem citādu kultūras iepazīšanas pieredzi. Lielākā daļa izstādes satura būs pieejama Ikšķiles Kultūras biedrības tīmekļvietnē www.kulturasbiedriba.lv un tās "Facebook" lapā ilgtermiņā," skaidro Sāmite.

Izstādi veido Ikšķiles Kultūras biedrība. Izstādē izmantoti materiāli no Rakstniecības un mūzikas muzeja krātuves, Cēsu Mākslas muzeja krājumā esošo gleznu fotogrāfiju autors - ikšķilietis Juris Ģenģergailis.