Sestdiena, 27.07.2024 05:02
Dita, Marta
Trešdiena, 8. novembris, 2023 11:26

Izstāžu atklāšana Ogres Vēstures un mākslas muzejā

Ogres novada pašvaldība
Izstāžu atklāšana Ogres Vēstures un mākslas muzejā
Ogres vēstures un mākslas muzejs
Trešdiena, 8. novembris, 2023 11:26

Izstāžu atklāšana Ogres Vēstures un mākslas muzejā

Ogres novada pašvaldība

Ogres Vēstures un mākslas muzejā rit intensīvs darbs, gatavojoties divu izstāžu atklāšanai muzeja telpās un instalācijas izveidei. Gan abu izstāžu, gan instalācijas atklāšana notiks 10. novembrī.
Izstādes saistītas ar Lāčplēsi

Abas izstādes un instalācija ir par Lāčplēša tēmu, kura tēls ir cieši saistīts ar Ogres novadu un simbolizē latviešu tautas brīvības cīnītāju. Lāčplēša vārdā nosaukts valsts augstākais militārais apbalvojums, kas piešķirts Pirmā Pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara varoņiem. Izstādē Lāčplēša ordenis. Ogres novada varoņu stāsti.” būs apskatāmi ar Lāčplēša Kara ordeni un Ogres novadniekiem – Pirmā Pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara dalībniekiem – saistīti vēsturiski priekšmeti no G. Rusiņa, J. Vigupa un citām kolekcijām. Atklāšanas dienā apmeklētājiem būs īpaša iespēja  aplūkot īstu I šķiras Lāčplēša Kara ordeni – tas ir  piešķirts tikai 11 personām.

Otra izstāde veltīta ar Ogres novada pašvaldības iniciatīvu, atjaunojot rokoperu Lāčplēsis”, kuras uzvedums norisinājās 28. jūlijā Lielvārdes parkā un 14. oktobrī arēnā ‘’Rīga”, un tajā būs izstādīti mākslinieces Annas Munas (Dana Dombrovska) radītie kostīmi. Mākslinieces kostīmi ir īpaši mākslas darbi, ļaujoties krāsu spēkam, rakstiem un audumu daudzpusībai, katru Lāčplēša varoņa tēlu māksliniece ir auklējusi caur sirdi un savām rokām. Meditējot par katra varoņa tēlu, Annai Mūnai būtisks ir bijis Gaismas aspekts: “Stāsts par Lāčplēsi ir stāsts par Varoni. Un saņemot iespēju piedalīties šī pasakainā varoņstāsta tapšanā, es sev jautāju - ko es varu darīt Gaismas vairošanā?”, stāsta Anna Mūna. Izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā top sadarbībā ar Ogres novada Kultūras centru un Producentu grupu 

Vai latvju zeme vaļā stāv?

Lāčplēša eposs, tajā attēlotie varoņi, mūsu tautas vēsture ar smagajām brīvības cīņām ir kā labs atgādinājums: sargi savu zemi, esi modrs! Brīvībai ir dārga cena.

Par to, kā sargājam savu zemi, cik modri esam, būs atspoguļots instalācijā “Latvju zeme vaļā stāv!”. Instalācija top, lai uzsvērtu mūsu valsts valdības neizdarību un kūtrumu, kas izpaužas nespējā uzbūvēt žogu uz mūsu valsts austrumu robežas un pasargāt mūs no iespējamā iebrucēja. Četras valstis – Somija, Igaunija, Lietuva un Polija – ir uzbūvējas žogu uz robežas ar agresorvalsti Krieviju, diemžēl Latvija šo uzdevumu  nav izpildījusi. Instalācijas karte uzskatāmi parādīs, ka uz Latvijas – Krievijas robežas žogs nav uzbūvēts un mūsu zeme tiešām plaši “vaļā stāv”. Instalācijas mērķis ir veicināt patriotismu cilvēkos, likt domāt, vērīgāk palūkoties apkārt un ieraudzīt kangarus savā tautā.