Sestdiena, 27.07.2024 07:43
Dita, Marta
Otrdiena, 11. oktobris, 2022 12:03

Jumpravas pamatskolas skolēnu un skolotāju pieredze Erasmus+ projekta mobilitātē Grieķijā

Jumpravas pamatskola
Jumpravas pamatskolas skolēnu un skolotāju pieredze Erasmus+ projekta mobilitātē Grieķijā
Otrdiena, 11. oktobris, 2022 12:03

Jumpravas pamatskolas skolēnu un skolotāju pieredze Erasmus+ projekta mobilitātē Grieķijā

Jumpravas pamatskola

2022. gada 1. oktobrī, vēlēšanu naktī, sākas Erasmus+ projekta "Healthy Mind, Body and Environment", līguma Nr.2020-1-FRO1-KA229-080395_3, dalībnieku Lotes Aperānes, Melānijas Brazules, Ernesta Kristapura, Kitijas Asares, Haralda Kristapura, Evelīnas Silenieces, Martas Mednes, Montas Rammas un skolotāju Ineses Kristapures, Evas Ulmes-Bumbišas un Benitas Jaunzemes ceļš uz Grieķijas otro lielāko pilsētu Salonikiem, lai pēc tam vēl pēc pāris stundām nokļūtu galamērķī- Loutraki ciematā, kur no 2. oktobra līdz 6. oktobrim norisinās kārtējā projekta mobilitāte.

Tā kā turpceļš aizvadīts tumšā naktī, no rīta ar nepacietību gribas aplūkot, kur garais ceļš mūs aizvedis. Lielākajai daļai skolēnu tā ir pirmā sastapšanās ar kalnu panorāmu, no rudens Latvijā esam nokļuvuši tādā mērenā Grieķijas vasarā. Īsa pastaiga pa apkārtni, horvātu un franču grupu sagaidīšana, termālo baseinu iemēģināšana - tā ir sagatavošanās trim galvenajām aktivitāšu dienām.


Projekta būtība - vesels prāts, ķermenis un vide – tiek uzsvērta katrā uzdevumā un darbībā, ko piedāvā Grieķijas skolotāji un skolēni.
Veselība - vietējo augļu programmā, ko sagādājuši skolēnu vecāki. Visas viesošanās laikā priecājamies par izcilu vietējās kopienas sadarbību:
Skola – vecāki - vietējie uzņēmēji - baznīca (mācītājs ar svētību bija klāt visos uzņemšanas pasākumos).


Prāts - skolas apskatē ar katrā kabinetā sarūpēto video atgādinājumu par Grieķijas izcilajiem prātiem, kas aizsākuši Eiropas kultūru un zinātni, piemēram, Hipokrāts, Pitagors, Aristotelis...


Ķermenis, vide - pārgājienā pa kalnu takām, stafetēs sporta stadionā, futbola spēlē vai raksturīgajos grieķu deju soļos.
Tā visa apvienojums - ekskursijā uz Loutreki tuvākajām pilsētām Arideu un Edessu, kur atkal jūtama tūkstošgadīgās vēstures elpa un dabas piedāvātais krāšņums ūdenskritumu formā.


Arī otrajā dienā radoši un atraktīvi tiek vingrināts gan ķermenis, gan prāts. Aizraujošs ir pārgājiens kalnos, kur viena no aktivitātēm ir 15 minūšu gājiens pilnīgā klusumā, liekot lietā visas maņas: redzi, dzirdi, tausti, ožu. Dzirdam, kā šalc ūdenskritumi, čaukst lapas zem kājām, redzam akmeņu krāvumus, klintis, kokus, kas dažviet izskatās tūkstošgadīgi, jūtam vēja pieskārienus.


Pēc tam seko neliela orientēšanās spēle ar prāta vingrinājumiem (saistībā ar veselību, dabu, ekoloģiju). Ķermeņa labsajūtai un prāta nomierināšanai izvēle - termālie baseini vai joga. Pēcpusdienā - skolas direktora stāsts par bišu saimes sarežģīto struktūru, demonstrējot aprīkojumu un bišu karalieni stropā, protams, iedodot pagaršot medu. Prāta vingrinājumiem, optiskām ilūzijām seko aizrautīgas dejas un apmainīšanās sociālo tīklu adresēm.


Trešdien dodamies ekskursijā uz Salonikiem. Muzejā, kas ierīkots Verginas katakombās, var izjust grieķu senās kultūras un vēstures elpu.
Iespējams, ka Saloniku slavenākā celtne ir Baltais tornis krastmalas promenādē. Tas celts 1430. gadā, tur glabājas bizantisko ikonu kolekcija un vēsturiski eksponāti, no jumta paveras brīnišķīgs skats uz pilsētu un jūru. Lai nodarbinātu citas maņas, seko izbrauciens ar kuģīti pa Termu līci. Tā ir atvadīšanās no skaistajām Grieķijas piedzīvojumu dienām, par kurām tās dalībnieki atsauksmēs raksta: "Mums patika termālie baseini, interesantās sportiskās aktivitātes, skaistie ūdenskritumi, daba, kalni, lieliskā uzņemšana, gribētos atgriezties vēl kādreiz."


Šīs lieliskās dienas lika mums darbināt visas maņas, relaksēja, informēja, pilnveidoja un bagātināja. No grieķiem gribētos pārņemt viņu viesmīlību un lielisko sadarbību. Lai mums izdodas grieķus, horvātus, frančus tikpat patīkami pārsteigt Latvijā, Jumpravas pamatskolā 2023. gada maijā!

Fotogalerija šeit:


Dalībnieku vārdā informāciju sagatavoja skolotāja Benita Jaunzeme