Sestdiena, 27.07.2024 09:07
Dita, Marta
Sestdiena, 21. maijs, 2022 08:12

Jumpravas pamatskolas skolotāju apmācību un skolēnu mācību ekskursija uz Franciju

ogrenet.lv
Jumpravas pamatskolas skolotāju apmācību un skolēnu mācību ekskursija uz Franciju
Sestdiena, 21. maijs, 2022 08:12

Jumpravas pamatskolas skolotāju apmācību un skolēnu mācību ekskursija uz Franciju

ogrenet.lv

Laika posmā no 2022. gada 9.maija līdz 13. maijam Jumpravas pamatskolas skolēni Adele Krūzmane, Anete Deduškeviča, Haralds Kristapurs, Evelīna Asare, Agnija Grāviņa, Madara Ivanova un Ernests Kristapurs, kā arī skolotājas Eva Ulme – Bumbiša, Inguna Bodeka un Inese Kristapure Erasmus+ projekta "Healthy Mind, Bodyand Environment", līguma Nr.2020-1-FR01-KA229-080395_3, ietvaros devās uz Francijas pilsētu Bolbeku, lai tiktos ar projekta partneriem no Francijas, Grieķijas un Horvātijas.

9. maija rīts sākās ļoti agri – ap plkst. 4.00 no rīta, tomēr visi, patīkama pārsteiguma gaidās, ar priekpilnām sejām, devās uz Rīgas lidostu. CharlesdeGaulle lidostā ieradāmies dienas pirmajā pusē, ceļš līdz Bolbekai ilga vairāk kā trīs stundu garumā. Tā laikā paspējām gan atvilkt elpu, gan gūt pirmos iespaidus par Francijas dabu. Kāda no projekta dalībniecēm uzsver, ka nekad mūžā nebija redzējusi tik daudz pļavu, lauku, fermu un tik daudz govju – tikai braucot pa Normandiju! Tas bija pasakaini!


Turpmākās projekta dienās dalībniekiem tika piedāvātas aktivitātes, kuras attīsta kā ķermeni, tā prātu. Katram bija iespēja apzināt savas stiprās puses un uzlabot komunikāciju ar citu valstu dalībniekiem. Katru dienu skolēni varēja izmēģināt jaunas spēles un rotaļas – gan interaktīvas, gan sadarbību veicinošas, gan prātu attīstošas.


Vienā no projekta dienām ciemojāmies pie pilsētas mēra, apmeklējām Tekstila muzeju, kurā uzzinājām kā top dažādi tekstilizstrādājumi.
Skolēnu vārdiem brauciens uz Franciju bija lielisks un atmiņā paliekošs, kā arī pieredze bija vērtīga un emocijām pilna, īpaši tāpēc, ka neviens no dalībniekiem iepriekš Francijā nebija bijis. Skolēnus patīkami pārsteidza tas, ka franči rūpējas par apkārtni – daudzi produkti bija videi draudzīgi un pārstrādājami. Plašie lauki un veco stilu mājas radīja rezonansi un atgādināja par Latviju. Daba Francijā šķita jau pasteigusies pāris soļu uz priekšu – viss zaļš un ziedošs – bija sajūta, ka esam ieradušies vasarā.


Pastaigas pa pilsētām – Bolbeku, Etretat, Parīzi un citām vietām bija apbrīnojami skaistas. Īpaši elpu aizrāva varenā Ziemeļjūra un skaistās Etretat klintis, kuras bija kā izaicinājums ikvienam pastaigas dalībniekam. Lai baudītu šo krāšņumu, projekta dalībnieki devās ceļā ar drezīnu – kāds baudīja košo apkārtni, bet kāds rūpējās par transportlīdzekļa vadīšanu.


Par brīnumu, Parīze skolēniem negāja tik ļoti pie sirds, iespējams tāpēc, ka nebija iespējas doties Eifeļa tornī, bet tas būs kā labs iemesls vēlreiz atgriezties gleznainajās Parīzes ielās. Un tomēr nelielu ieskatu Parīzes plašumā, greznajā arhitektūrā un laipnajos cilvēkos deva pastaiga pa pilsētas ielām un izbrauciens ar kuģīti pa Sēnu.


Kādai no dalībniecēm visvairāk sirdī paliks Bolbeka – zaļa, ziedu un svaiguma smaržas ieskauta, saulaina, putnu dziesmām bagāta un mierīga pilsētiņa – tas bija skolnieces pirmais iespaids pēc 3,5 stundu garā brauciena uz Bolbeku. Ak, kā skolēniem gribētos, lai katru trešdienu Latvijā ir Francija, jo franču skolēniem trešdiena ir brīvdiena!


Skolēniem patika iepazīties ar citu tautu skolēniem un uzzināt vairāk par viņu valodu, kultūru, ēdieniem. Kāds, sevi pasludinot par izvēlīgu ēdāju, atzina, ka frančiem ir ļoti gards ēdiens. Ierodoties pirmajās brokastīs Jules Ferry skola dalībniekiem piedāvāja tādus franču cienīgus ēdienus kā sviesta kruasānus, "Painau Chocolat", "Pain Aux Raisins" un "Flan Patissier", kuri bija ļoti gardi!


Kopumā Francijā jutāmies mājīgi, laipni uzņemti. Laiku pavadījām pilnvērtīgi un ļoti jautri, tāpēc noteikti šo pieredzi atzīstam kā ļoti produktīvu un saistošu.
Mobilitāte uz Franciju bija lielisks piedzīvojums, jaunu iespaidu gūšana, kā arī dažu skolēnu pēdējā mobilitāte ar Jumpravas pamatskolas bērniem un skolotājiem, tāpēc šie skolēni ir pateicīgi par doto iespēju!


Paldies ikvienam projekta dalībniekam par īpašo mirkļu uzburšanu mobilitātes laikā!

Informāciju sagatavoja Eva Ulme-Bumbiša, Jumpravas pamatskolas skolotāja