Sestdiena, 27.07.2024 07:58
Dita, Marta
Trešdiena, 26. jūlijs, 2023 10:11

Literārās meistarklases noslēgušās, meņģelieši gaida grāmatu

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem
Literārās meistarklases noslēgušās, meņģelieši gaida grāmatu
Foto: Ilgonis Lapiņš, Daiga un Andris Ekloni
Trešdiena, 26. jūlijs, 2023 10:11

Literārās meistarklases noslēgušās, meņģelieši gaida grāmatu

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem

Meņģeles pagasta "Stiebriņu" mājās nule kā noslēdzies apjomīga projekta pirmais posms – literārās meistarklases – un notikusi to pēdējā nodarbība jeb izlaidums. Biedrības "LABizjūta" dibinātāji un radošās darbnīcas "Rozes māja" īpašnieki Daiga un Andris Ekloni īsteno neparastu un apjomīgu projektu. Tas top sadarbībā ar rakstnieci Sarmīti Poikāni un mākslinieci Ingu Bērenti, kā arī ar Ogres novada pašvaldības un Meņģeles pagasta pārvaldes atbalstu, sniedzot iespēju apgūt trīs mākslas veidus.

Rezultātā septembrī iznāks pagasta iedzīvotājiem nozīmīga grāmata

Projekta ietvaros tika izveidota Literārā meistarklase ikvienam bez vecuma ierobežojuma, kurš jūt sevī rakstnieka garu, kā arī tematiskās gleznošanas un mālošanas nodarbības, kurās ir iespēja piedalīties jebkuram Ogres novada iedzīvotājam. Tajās attiecīgi iesaistījās tie, kuri vēlējās iemācīties gleznot un veidot māla priekšmetus. Ir noslēdzies tikai projekta pirmais posms – Literārā meistarklase, taču gleznošanas un mālošanas nodarbības turpinās.

Visas nodarbības vada paši projekta īstenotāji – Sarmīte Poikāne, Daiga un Andris Ekloni un Inga Bērente. Dalība tajās ir bez maksas.

Jūlija vidū Literārās meistarklases dalībnieki tikās savā pēdējā nodarbībā, kas vienlaikus bija tikšanās ar piecu mēnešu laikā tapušo darbu autoriem, lai klausītos viņu radītos dzejoļus un stāstus, bet vislielāko jautrību izraisīja trīs pašu uzrakstītie un izspēlētie uz patiesiem notikumiem balstītie skeči. Skečā "Tā bija pirmā reize jeb Ar pīpi siena gubā" aktieru lomās iejutās Māra Leimane, Artūrs Šubrovskis, Renārs Biezbārdis, Biruta Kāpostiņa un brīvprātīgais aktieris suņuks Dako. Savukārt skečā "Dzinējsuņa atlīdzība" savas lomas meistarīgi izspēlēja Sarmīte Jodzeviča un Olita Rudzīte, bet skečā «Pārsteiguma dāvana» saistošā ģimenes ainiņā iejutās – Sarmīte Jodzeviča un Andris Eklons.

D. Eklone stāsta, ka meistarklašu rezultātā izdevniecībā "Ezerrozes grāmatas" top meņģeliešiem nozīmīga grāmata "Meņģele. "Stiebriņi". Trīs dimensijas", kurā apvienoti un pagasta vēsturē saglabāsies šā brīža talantīgo meņģeliešu literārie darbi, gleznu un keramikas darbu foto.

"Mūsu kopīgās literārās darbības noslēguma pasākums bija patiesi ļoti sirsnīgs un skaists, kur vairāk nekā trīs stundas bijām kopā ar sava pagasta cilvēkiem, ļaujot viņiem novērtēt Literārās meistarklases dalībnieku veikumu. Sirsnīgs paldies visiem, kuri ieradās, uzstājās un dzīvoja līdzi!" saka D. Eklone.

Literāro meistarklašu noslēguma pasākumā viesiem bija iespēja aplūkot Daigas un Andra Eklonu radītos māla darbus un Daigas gleznas.
Savukārt projekta noslēguma pasākums un grāmatas atvēršanas svētki plānoti Meņģeles Tautas namā 8. septembrī, kur būs aplūkojama arī projekta dalībnieku darbu izstāde.

0 - Pasākumu atklāj Sarmīte Poikāne
1 - Literātu meistarklases kursanti, tās vadītāja Sarmīte Poikāne un projektu vadītāja Daiga Eklone
2 – Skatītāji – radi un draugi
3 – Skečs «Pārsteiguma dāvana». Aktieri: Sarmīte Jodzeviča un Andris Eklons
4 – Skečs «Dzinējsuņa atlīdzība». Aktieri: Sarmīte Jodzeviča un Olita Rudzīte
5; 6 - Skečs «Tā bija pirmā reize jeb Ar pīpi siena gubā».
Aktieri: Māra Leimane (5), Artūrs Šubrovskis (5), Renārs Biezbārdis (6), Biruta Kāpostiņa (6) un brīvprātīgais aktieris Dako
7 - Pasākuma neformālā daļa – dalīšanās iespaidos un atmiņās

{gallery}Mengele{/gallery}