Sestdiena, 27.07.2024 04:55
Dita, Marta
Pirmdiena, 22. janvāris, 2024 11:01

Mācību uzņēmumā tapis pulkstenis vājredzīgajiem

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem
Mācību uzņēmumā tapis pulkstenis vājredzīgajiem
Foto: no "Fortfull Group" arhīva
Pirmdiena, 22. janvāris, 2024 11:01

Mācību uzņēmumā tapis pulkstenis vājredzīgajiem

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem

Edgars Kuļiņičs vēl mācās Ogres Tehnikuma 2. kursā, bet viņa izveidotais mācību uzņēmums «Fortfull Group» jau ir pamanīts un augstu novērtēts gan Latvijas mērogā, gan arī starptautiski. Uzņēmumā, kuru talantīgais jaunietis vada un ir arī tā galvenais inženieris, radīts unikāls produkts – rokas pulkstenis cilvēkiem ar redzes un atmiņas traucējumiem. Tas lieti var noderēt arī jebkuram senioram. 

Edgars stāsta, ka ideja par šādu pulksteni radās aptuveni pirms pusotra gada un pērn septembrī tika izveidots skolēnu mācību uzņēmums «Fortfull Group». Bez Edgara tā pamatkomandā darbojas vēl divi cilvēki, arī Ogres Tehnikuma audzēkņi – Alberts Pulks, kurš ir grāmatvedības, lietvedības un mārketinga vadītājs, un Vitauts Brods, kurš atbild par grafisko, 3D dizainu un video. Nepieciešamības gadījumā tiek piesaistīti arī citi palīgi – kopumā Edgara vadībā pie šā projekta strādā ap 15 cilvēku. 

Laikrādis un drošības poga vienlaikus 

Edgars stāsta, ka pulkstenis laiku parāda, izmantojot gaismu. Tajā integrētas 12 gaismas diodes, kas atsevišķos laika intervālos parāda konkrētu laiku, respektīvi, vājredzīgam cilvēkam tās ir ļoti viegli saskatāmas. Jānospiež poga – viena diode statiski spīd, norādot stundu. Otra diode attiecīgajā diapazonā nomirgo piecas reizes, norādot minūtes. 

Pulkstenis ietver arī «SOS» pogu, kas nepieciešamības gadījumā var lieti noderēt ne tikai vājredzīgiem cilvēkiem, bet arī senioriem, kuriem attīstās, piemēram, vecuma demence. Dodoties pastaigā un aizmirstot, kur dzīvo, sirmgalvis var nospiest pulksteņa pogu, un tiks atskaņota dzīvesvietas adrese. Nav jātraucē operatīvie dienesti, līdzcilvēki var palīdzēt viņam atrast mājas. Pulkstenī var ierunāt jebkuru svarīgāko informāciju – vārdu, uzvārdu, asins tipu, tuvinieku kontaktus, un attiecīgi arī operatīvie dienesti cilvēkam var mērķtiecīgāk sniegt palīdzību. Edgars piebilst, ka pulkstenī var ierunāt arī citu noderīgu informāciju, piemēram, atgādinājumus par zāļu lietošanu. 

Vēl pulkstenī ir integrēta automātiskā apgaismojuma funkcija – iestājoties tumsai, tā vidū iedegas apgaismojums. Šī funkcija var lieti noderēt, ja pulkstenis, piemēram, aizkritis aiz gultas – to būs vieglāk atrast. 

«Ņemot vērā, ka esam inovatīvs uzņēmums, esam ieviesuši sešas reizes ilgtspējīgāku lādējamu litija bateriju, nekā to piedāvā, piemēram, uzņēmumi «Apple» vai «Samsung». Tas nozīmē, ka mūsu pulkstenis jālādē tikai ik pēc divām nedēļām, nevis divām dienām.  Jāpiebilst, ka esam integrējuši arī bezvadu uzlādi. Bet, runājot par dabai draudzīgiem vai ekoloģiskiem risinājumiem, jāpiebilst, ka pulksteņa siksniņa sastāv no kokvilnas gumijas un koka. Siksniņa ir staipīga, gumija pielāgojas rokai, nav aizvēršanas mehānismu,» skaidro Edgars. 

Pulkstenis notestēts un atzīts par noderīgu 

Jautāts, kāpēc kā mērķauditorija izvēlēti tieši vājredzīgi cilvēki, Edgars stāsta, ka Ogres Tehnikumā projektu vadītāja Ineta Grīna ieteica ražot produktu, kas risinātu kādu sociālu problēmu. Pirms produkta izstrādes viņš ir konsultējies ar Latvijas Neredzīgo biedrības vadību, tostarp arī Ogres teritoriālo nodaļu. Neredzīgo biedrības biedri pulksteņus ir testējuši un atzinuši kā viņu vajadzībām noderīgu, konkurētspējīgu, ilgtspējīgu un inovatīvu produktu. 

Edgars skaidro, ka šobrīd ir pulksteņa atjauninājums, paredzot arī GPRS funkciju. Tas nozīmē, ka pulkstenis būs izsekojams, piesaistot to konkrētam telefonam. 

Pulksteņus jaunieši ražo paši – projektē, programmē un lodē. «Manā dzīvesvietā Ogrē ir izveidota laboratorija, kur ir nodrošinātas nepieciešamās iekārtas, tostarp mikroskops. Ar tā palīdzību lodējam sīkās detaļas. Vācija piegādā lielās iekārtas un testa iekārtas, Ķīna un Japāna lielākoties komponentus, GPRS, skaņas moduļus un citu vajadzīgo. Arī Ogres Tehnikumā pieejamas lielas laboratorijas, bet, ņemot vērā, ka mums šobrīd nepieciešams saražot daudz produkcijas, to ērtāk darīt savās telpās,» stāsta Edgars, piebilstot, ka finansējumu uzņēmuma attīstīšanai ieguvis, 2023. gadā uzrakstot projektu starptautiska elektronikas uzņēmuma «Schneider Electric» izsludinātajam stipendiju konkursam. Par iegūto naudu iegādātas iekārtas un detaļas. Papildu finansējums iegūts no Latvijas Investīciju un attīstības (LIAA) aģentūras, kā arī «SEB bankas».

Jābūt uzņēmībai un drosmei

Jaunais uzņēmējs atzīst, ka ir kapacitāte saražot 30 pulksteņu mēnesī. Jau ir pieejami 16 pulksteņi, un tuvākā laikā plānots saražot 50 pilnībā aprīkotu pulksteņu. Trīs pulksteņi jau ir pārdoti. Modelis bez GPRS maksā 85 eiro, bet ar GPRS – 125 eiro. Savu produktu uzņēmēji plāno realizēt ar Latvijas Neredzīgo biedrības starpniecību un savā interneta veikalā, kur to varēs pasūtīt arī klienti ārzemēs. Informācija par «Fortfull Group» pulksteni pieejama arī «Junior Achievement Latvia» katalogā. 

Jautāts, kur smēlies zināšanas, lai izveidotu šādu produktu, talantīgais jaunietis skaidro, ka zināšanas un paplašināta interese radās tieši Ogres Tehnikumā, kur ir ļoti labi skolotāji. Zināšanas iegūtas arī internetā, bet pieredze programmēšanā bijusi jau iepriekš, un to viņš pilnveido, Ogres Tehnikumā apgūstot datorsistēmu tehniķa profesiju. Edgars beidzis Ogres 1. vidusskolu, iestājies Ogres Valsts ģimnāzijā, kur pēc divām dienām sapratis, ka tas nav domāts viņam, un, pateicoties Ogres Tehnikuma direktores Ilzes Brantes atsaucībai, lai gan mācību gads jau bija sācies, uzsācis mācības Ogres Tehnikumā. Ieguvēji ir abi – Edgaram ir iespēja īstenot savas intereses, bet mācību iestāde ieguvusi audzēkni, ar kuru var lepoties, jo Edgars ir ne vien uzņēmējs, bet savā kursā arī labākais mācībās. 

Enerģiskais puisis atzīst, ka, lai visu pagūtu, miegam paliek gaužām maz laika, taču viņš cer, ka nākotnē tam būs novērtējums un augļi. Uzņēmuma «Fortfull» nosaukums tulkojumā no angļu valodas nozīmē – par pilnību, un viņam ir, uz ko tiekties. 

Nākamo piecu gadu laikā Edgars cer pabeigt Ogres Tehnikumu, iestāties augstskolā un izveidot īstu, nevis mācību uzņēmumu, kurā varētu tapt arī citi oriģinālprodukti. Uzņēmējs piebilst, ka jau šobrīd ir bijušas sarunas par dronu plašu ražošanu, kas kalpotu par izlūkošanas droniem karadarbības zonā. «Ceram, ka šā gada laikā varēsim sākt darbu pie minēto plašu ražošanas un palīdzēt Ukrainas cīņā pret krievu okupantiem. Uzņēmums piedāvā arī lāzergriešanu un CNC griešanu/gravēšanu, kā arī datorsistēmu projektēšanu, izstrādi, koordinēšanu un uzstādīšanu. 

Citiem jauniešiem, kuri baidās veidot mācību uzņēmumu, Edgars teic, ka ir jābūt drosmīgiem, uzņēmīgiem un jāuzdrīkstas. «Skolēnu mācību uzņēmums palīdz iegūt vairāk zināšanu, nekā tas ir mācību programmā, un attiecīgi tas ir ieguldījums nākotnē,» saka jaunais uzņēmējs Edgars Kuļiņičs, par kura sasniegumiem, domājams, nākotnē vēl daudz dzirdēsim. 

Uzziņai

Pērn reģistrētais SMU «Fortfull Group» saņēmis dažādus apbalvojumus «Junior Achievement Latvia» ietvaros. 

  • Pērn ikgadējā skolēnu mācību uzņēmumu pasākumā «Cits Bazārs ziemā» atzīts par pēdējos piecos gados visnominētāko uzņēmumu – ieguvis atzinību septiņās nominācijās, vienā no tām – «SMU biznesa potenciāls» – galvenā balva un pirmā vieta, kā arī reģionālajā pasākumā Madonā saņemta galvenā balva komandas darbā.
  •  Uzņēmums ir programmas «Techtrach» dalībnieks. 
  •  LIAA organizētajā inovatīvāko produktu konkursā visās vecuma grupās «Ideju kauss» starp 290 iesniegtajām idejām «Fortfull Group» iekļuvuši TOP 20 un attiecīgi ir viens no 20 labākajiem uzņēmumiem Latvijā, esot vēl tikai mācību uzņēmums.
  •  «Fortfull Group» saņēmis Ogres novada Gada balvu kā gada labākais jauniešu uzņēmums Ogres novadā. 
  • «SEB bankas» rīkotajā konkursā Smartups «Pitch Battle» iegūta trešā vieta. 
  • «Fortfull Group» ideju atzinīgi novērtējis arī Valsts prezidents.

{gallery}Fortfull{/gallery}