Sestdiena, 27.07.2024 04:41
Dita, Marta
Pirmdiena, 24. aprīlis, 2023 17:41

Madlienas bibliotēkā veido pozitīvu lasīšanas pieredzi

Ogresnovads.lv
Madlienas bibliotēkā veido pozitīvu lasīšanas pieredzi
Ogresnovads.lv
Pirmdiena, 24. aprīlis, 2023 17:41

Madlienas bibliotēkā veido pozitīvu lasīšanas pieredzi

Ogresnovads.lv

Madlienas bibliotēkā jaunākajam lasītājam ir tikai seši gadi, bet pieredzes bagātākie gada laikā izlasa pat 150 grāmatas!
Kopš 2021. gada rudens Madlienas bibliotēkas vadītāja ir Agrita Kalniņa. Šajā bibliotēkā Agrita strādā kopš 2017. gada un atzīst, ka vienmēr ir atvērta visam jaunajam, kā arī par svarīgu sava darba uzdevumu izvirzījusi turpināt sadarbību ar pirmsskolas izglītības iestādi “Taurenītis” un Madlienas vidusskolu un stiprināt saikni starp lasītājiem un bibliotēku.

Bibliotēkā pieejamas gan e-grāmatas, gan audio grāmatas

Madlienas bibliotēkā pieejams plašs pakalpojumu klāsts – saņemt un nodot grāmatas, izmantot datortehniku un piekļūt datu bāzēm (Letonika, Lursoft un Laikrakstu bibliotēka), ir pieejamas arī e-grāmatas. Jaunums ir tāds pakalpojums kā “Delfi abonements”, kas uz vienu gadu ļauj piekļūt maksas saturam bez maksas. Sadarbībā ar Neredzīgo bibliotēku ir iespēja pasūtīt audio grāmatas.

Tapusi spēle par R.Blaumani

Madlienas bibliotēkā aktīvi tiek organizēti arī dažādi pasākumi, aicinot piedalīties radošajās darbnīcās, apskatīt izstādes, tikties ar interesantām personībām, rakstniekiem un citus. Sadarbībā ar Madlienas vidusskolu top literārā spēle par R. Blaumani. Sākumā spēli plānots piedāvāt Madlienas vidusskolas skolēniem - klases varēs apmeklēt bibliotēku un to izspēlēt, vēlāk to plānots piedāvāt jebkuram bibliotēkas apmeklētājam. Runājot par nākamajiem pasākumiem šajā gadā, A.Kalniņa atklāj, ka jūnijā bibliotēkā iecerēta radošā darbnīca, vēlāk – izstādes, Dzejas diena, Bērnu un jauniešu žūrijas aktivitātes.

Informācija par bibliotēkas darbu – sociālajos medijos

A.Kalniņa norāda, ka par aktivitātēm un jaunumiem bibliotēkā ikviens var uzzināt, sekojot līdzi Madlienas bibliotēkas lapās sociālajos medijos Facebook un Instagram. Tāpat informācija par pasākumiem bibliotēkā tiek publicēta Ogres novada informatīvajā izdevumā “Savietis” un mājaslapā ogresnovads.lv kalendārā. Informācija par pasākumiem tiek izvietota Madlienā afišu veidā.

Grāmata savu vērtību nepazaudēs

Kā atklāj bibliotēkas vadītāja A. Kalniņa, grāmatas bibliotēkai tiek iegādātas no grāmatu tirgotājiem, turklāt gadu laikā lasītāju gaume jau ir izprasta un labi iepazīta. “Madlienā lasītāji ir kaislīgi detektīvu un mīlas romānu cienītāji,” lasītāju gaumi raksturo A.Kalniņa. Viņa novērojusi, ka vidējo paaudzi lasāmās vielas izvēlē iedvesmo dažādas lasītāju domubiedru grupas un raidieraksti. Uz jautājumu, vai cilvēki vēl ir aktīvi grāmatu lasītāji, A. Kalniņa atklāj, ka vienmēr var būt vairāk un uz to ir arī jātiecas. Tāpat viņa domā, ka grāmata savu vērtību nepazaudēs, lai arī kā tehnoloģijas attīstītos. “Zinot, kādi bibliotekāri mums ir apkārt, tad grāmata savu vērtību pavisam noteikti nepazaudēs,” ir pārliecināta A. Kalniņa.

Aktīvākais lasītājs gada laikā izlasījis 150 grāmatas

Attiecībā uz bērnu un jauniešu ieinteresēšanu lasīšanai Madlienas bibliotēkā palīdz programma “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrija”. Arī ekskursijas un citas interesantas nodarbes bibliotēkā rada vēlmi atgriezties bibliotēkā un pievērsties lasīšanai. Aktīvi bibliotēkas apmeklētāji ir PII “Taurenītis” un Madlienas vidusskolas audzēkņi, kuri spēlē gan spēles, gan atrod arī kādu savām interesēm piemērotu grāmatu. Tomēr bibliotēku visvairāk apmeklē un grāmatas lasa tieši pieaugušie. Jaunākais lasītājs, kurš reģistrēts Madlienas bibliotēkā, ir vien 6 gadus vecs. Ir vēl jaunāki bibliotēkas apmeklētāji, kuri uz bibliotēku dodas kopā ar mammām. Bibliotēkā reģistrēti vairāki tādi lasītāji, kuri sasnieguši 89 gadu vecumu, turklāt viens no viņiem 2022. gadā izrādījies aktīvākais lasītājs – izlasījis 150 grāmatas!

Vadītāja ir pateicīga kolēģēm

Par svarīgāko Madlienas bibliotēkas darba uzdevumu A. Kalniņa uzskata veicināt pozitīvu lasīšanas pieredzi bērniem, lai nākotnē, lai kā arī būtu, viņi atgrieztos pie lasīšanas. A. Kalniņa ir pateicīga iepriekšējai Madlienas bibliotēkas vadītājai Dainai Liepai, kura viņai nodevusi vērtīgas zināšanas bibliotēkas darbā, kā arī kolēģei un bibliotekārei Evijai Koravackai, kuras radošums palīdz īstenot dažādas idejas.