Pirmdiena, 28.04.2025 12:57
Gundega, Terēze
Trešdiena, 26. februāris, 2025 11:29

No Ogres līdz pasaules skatuvei: jaunais konditors Dāvids Ivanovs iekaro arī Itāliju

Viktorija Slavinska-Kostigova
No Ogres līdz pasaules skatuvei: jaunais konditors Dāvids Ivanovs iekaro arī Itāliju
Jeļizaveta Kuzmina un Dāvids Ivanovs Itālijā, Publicitātes foto
Trešdiena, 26. februāris, 2025 11:29

No Ogres līdz pasaules skatuvei: jaunais konditors Dāvids Ivanovs iekaro arī Itāliju

Viktorija Slavinska-Kostigova

"Viņš mums ir brīnišķīgs un jau rudenī pavāru kluba pasākumā ieguva statusu kā labākais pavāra zellis, ļoti lepojamies," tā par savu talantīgo 2. kursa audzēkni Dāvidu Ivanovu saka Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante. Ar medaļām un augstiem novērtējumiem Dāvids tikko atgriezies no Itālijā organizētā konditoru konkursa “Global Pastry Chef Challenge”. Viņš pasaules pavāru čempionātā startēja tandēmā ar konditori Jeļizavetu Kuzminu no restorāna "Whitehouse", un abi jaunieši ieguva gan sudraba medaļu Ziemeļvalstu kategorijā, gan bronzas medaļu nominācijā “Global Pastry Chef Challenge”. Starptautiska žūrija atzinīgi novērtēja latviešu jauniešu lieliskos sniegumus.

Labs pedagogs un jaunieša talants un drosme

Ogres tehnikuma direktore norāda, ka šāds audzēkņa sasniegums liecina par izglītības iestādes kvalitāti. Sasniegumiem esot divi priekšnosacījumi - viens, ka pats talantīgais jaunietis vēlas startēt konkursos un viņam piemīt ļoti nosvērta nervu sistēma, pārliecība par sevi un drosme gatavot nepazīstamas žūrijas priekšā un otrs ir - pedagogs, kurš iedvesmo un pamāca, kā labāk darīt, lai tiktu pie izcila rezultāta. 

"Dāvidu šobrīd iedvesmo un šiem konkursiem gatavo Zinaīda Bāra. Pašlaik Dāvids ir iekļuvis arī SkillsLatvia 2025 (nacionālais jauno profesionāļu meistarības konkurss SkillsLatvia 2025) finālā, kurā būs jāstartē jau maija sākumā.  Ja tur būs labs rezultāts, tad jau nokļūs nākamajā līmenī.  Jau novembrī viņš arī Eiropas līmeņa konkursā ieguva sudraba medaļu, tad sudrabs Eiropas viesnīcu un tūrisma asociācijas organizētajā pasākumā Rīgas tūrisma radošās industrijas tehnikumā, tagad sudrabs Itālijā, no sirds priecājamies un esam lepni," tā I.Brante.

Itālijas pilsētā Rimini 16.-18. februārim notikušajā konditoru konkursā “Global Pastry Chef Challenge” nominācijā “Global Pastry Chef Challenge” Latvijas pavāru komanda piedalījās pirmo reizi. Konkursa pārstāvji tika noskaidroti 2024. gada pārtikas izstādē “Riga Food”, kur biedrība “Pavāru klubs” sadarbībā ar “Lavazza” pirmo reizi organizēja konkursu “Latvijas gada restorāna konditors”. 

Arī citiem latviešu pavāriem lieliski sasniegumi

“Latvijas komanda “Worldchefs” organizētajos konkursos startē jau kopš 2015. gada, bet tik augsti rezultāti kā šogad vēl nav bijuši! Esam saviļņoti un gandarīti! Neapšaubāmi, piedaloties dažādos konkursos, Latvijas pavāriem ir audzis profesionālās sagatavotības līmenis. Un tas nebūtu iespējams bez atbalsta, ko sniedz Latvijas valsts un sadarbības partneri, ļaujot mums arvien labāk trenēties un iegādāties jaunas iekārtas un izejvielas. Paldies visiem par iesaisti un atbalstu!” – tā “Pavāru kluba” valdes locekle Svetlana Riškova.

Latvijas komanda startēja trīs nominācijās: “Vegan Chef Challenge”, “Global Chef Challenge” un “Global Pastry Chef Challenge” un katrā no tām ieguva augstu starptautiskās žūrijas novērtējumu.

Kā plašāk apraksta tvnet.lv Latvijas pavāru komandu nominācijā “Vegan Chef Challenge” pārstāvēja pavāre Valērija Čudova no restorāna “Ferma”, pavāra palīgs (commis) – Rodrigo Nežborts un trenere Svetlana Riškova. Sīvā cīņā Valērija un Rodrigo 12 Eiropas valstu konkurencē ieguva 3. vietu un sudraba medaļu.

Un talantīgo jauniešu komanda sasniedza arī visaugstāko rezultātu Latvijas startā “Global Chef Challenge”. Pavāre Valērija Čudova un pavāra palīgs Rodrigo Nežborts nominācijā “Global Chef Challenge” 19 komandu konkurencē ierindojās 5. vietā un izcīnīja zelta medaļu. Šajā pavāru cīņā piedalījās vispieredzējošākie Eiropas valstu pavāri no 19 valstīm!

“Global Chef Challenge” ir pasaules pavāru čempionāts, kas notiek reizi divos gados Itālijas pilsētā Rimini un tiek organizēts vairākās nominācijās: “jaunais pavārs” (Young chef), “pavāru komanda” (Global chef), “konditors” (Pastry chef) un “vegānais pavārs” (Vegan chef). “Global Chef Challenge” Eiropas čempionātā dalībnieku profesionālais līmenis aug ar katru konkursu, aug arī dalībvalstu pārstāvniecība.

Visi čempionāta rezultāti un dalībnieku pārstāvētās valstis aplūkojamas šeit.