Piektdiena, 03.05.2024 23:01
Gints, Uvis
Otrdiena, 23. aprīlis, 2024 17:02

Nodarbība pirmsskolas vecākiem par STOP 4-7 intervences programmu

Informāciju sagatavoja Ogres novada Izglītības pārvalde
Nodarbība pirmsskolas vecākiem par STOP 4-7 intervences programmu
Otrdiena, 23. aprīlis, 2024 17:02

Nodarbība pirmsskolas vecākiem par STOP 4-7 intervences programmu

Informāciju sagatavoja Ogres novada Izglītības pārvalde

18. martā Ogres Jauniešu mājā notika interaktīva nodarbība pirmsskolas vecuma bērnu vecākiem par STOP 4-7 programmu, kuras laikā vecāki uzzināja par programmā pielietojamajām metodēm un praktiskā veidā tās izmēģināja pielietot.

Sadarbībā ar Ogres novada pašvaldību, Ogres novada Izglītības pārvaldi un privātās pirmsskolas izglītības iestādi “Ķiparu nams”, Ogres novada vecāki un interesenti piedalījās nodarbībā, kuras laikā programmas treneres – psiholoģes Kristīne Salmiņa un Ieva Grāvīte – vecākiem stāstīja par programmā izmantotajām metodēm un praktiskā veidā arī sniedza izpratni par to, kā tās darbojas. Vecākiem bija iespēja ne tikai klausīties un piedalīties aktīvā diskusijā, lai noskaidrotu atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem, bet arī analizēt sev aktuālas situācijas, kas saistās ar uzvedības grūtībām un pielietot programmas laikā izmantotās metodes.

STOP 4-7 ir pierādījumos balstīta multimodāla agrīnas intervences programma bērniem vecumā no 4 līdz 7 gadu vecumam, kuriem ir uzvedības grūtības, kā piemēram, agresijas izrādīšana, izaicinoša uzvedība, noteikumu ignorēšana, mantu plēšana, mešana u.c. Programmas laikā vienlaikus atsevišķās grupās uzvedības maiņu caur mācīšanās procesu piedzīvo ne tikai bērns, bet arī vecāki un pedagogi, kuri ir kopā ar bērnu ikdienā. Pētījumi pierāda, ka šāda veida programmas, kurās  intervence notiek vairākās bērna tuvākajās vidēs, novērojama lielāka efektivitāte un problemātiskās uzvedības samazināšanās.

Programmas balstās uz pozitīvās audzināšanas principiem, kurus pielieto, lai mazinātu negatīvu, kaitējošu un agresīvu bērna uzvedību. STOP 4-7 programmas laikā bērni apgūst problēmrisināšanas prasmes, trenē savu impulsu kontroles spēju, apgūst emociju atpazīšanu un regulācijas prasmes, relaksācijas un sadarbošanās prasmes. Savukārt, vecāki un skolotāji mērķtiecīgi apgūstot metodes, gūst izpratni par to pielietojumu un spēj atbalstīt bērnu situācijās, kad nepieciešams tās pielietot, kā arī pilnveido savas vecāku audzināšanas prasmes.

Latvijā un ārzemēs veiktie pētījumi pierāda, ka uzvedības problēmas var novērst, jau no četru gadu vecuma intensīvi trenējot bērnu sociālās prasmes un vienlaikus stiprinot vecāku un pedagogu iemaņas saskarsmē ar bērniem. Tas ir svarīgi, lai uzvedības grūtības neturpinātu attīstīties arī skolas un jauniešu vecumā.

No 2016. gada Ikšķiles privātajā pirmsskolas izglītības iestādē “Ķiparu nams” un kopš 2020. gada Ogres pilsētā tiek realizēta programma STOP 4-7, kas veidota sadarbībā ar Latvijas Universitāti, adaptējot Latvijā Nīderlandes un Beļģijas uzvedības terapijas programmu “STOP 4-7” un balstoties uz Eiropas valstu praksi un jaunākajiem atklājumiem neiroloģijā, psiholoģijā un kognitīvi biheiviorālajā psihoterapijā. Vairāku gadu garumā “Ķiparu nams” ir kļuvis par atbalsta centru jaunajiem STOP 4-7 speciālistiem daloties pieredzē, kā arī organizējot apmācības un sanāksmes.

Uz ceļa kopā esam stiprāki!

Papildu informācija:
Evija Slise
projekta koordinatore
Ogres novada Izglītības pārvalde
Tālr. 65055384
e-pasts: 

Sanda Reikmane
projekta koordinatore,
PPII “Ķiparu nams” vadītāja,
tālr. 26311011
e-pasts: 

mceu_54263427611713880946630.jpg