Pirmdiena, 20.05.2024 20:38
Salvis, Selva, Venta
Piektdiena, 10. maijs, 2024 17:36

Noslēgusies Ogres novada skolu jaunatnes tautas deju kolektīvu koprepertuāra skate (foto)

Gundega Spūle, Ogres novada interešu izglītības tautas deju jomas metodiķe
Noslēgusies Ogres novada skolu jaunatnes tautas deju kolektīvu koprepertuāra skate (foto)
Foto - Anita Stukāne un Ilze Ušpele
Piektdiena, 10. maijs, 2024 17:36

Noslēgusies Ogres novada skolu jaunatnes tautas deju kolektīvu koprepertuāra skate (foto)

Gundega Spūle, Ogres novada interešu izglītības tautas deju jomas metodiķe

Šī gada 26. aprīlī un 27. aprīlī Ogres novada Kultūras centrā norisinājās Ogres novada skolu jaunatnes tautas deju kolektīvu koprepertuāra pārbaude – skate, gatavojoties XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku deju lielkoncertam “Es atvēru Laimas dārzu”.

Šādas skates norisinās visa Latvijā saskaņā ar Valsts izglītības satura centra veidotu nolikumu un norišu grafiku no marta līdz maijam.

Ogres novada tautas deju skatē savu sniegumu rādīja 48 no 50 Ogres novadā esošajiem deju kolektīviem. 23 bērnu un jauniešu deju kolektīvi darbojas Ogres novada skolās, pārējie 27 kolektīvi darbojas novada kultūras iestāžu paspārnē. Lai visi novada deju kolektīvi spētu savu sniegumu atrādīt, skate norisinājās divas dienas.

Tautas deju skates norisei šogad bija šādi uzdevumi: motivēt tautas deju kolektīvu dalībniekus radošai darbībai, kopdejošanas un skatuviskās pieredzes bagātināšanai; novērtēt tautas deju kolektīvu sniegumu, gatavojoties svētku lielkoncertam “Es atvēru Laimas dārzu” un sniegt metodisko atbalstu pedagogiem mākslinieciskā snieguma pilnveidošanai; apzināt svētku potenciālo dalībnieku kvalitatīvo un kvantitatīvo sastāvu; soteikt svētku koprepertuāra apguves līmeni. Lai realizētu šos uzdevumus, katrs no kolektīviem skatē izdejoja divas dejas, no kurām pirmā bija svētku koprepertuāra deja, bet otrā – izvēles deja.

Lai gan svētku koprepertuāru dejotāji vēl mācīsies, uzlabos un pieslīpēs visu nākamo deju sezonu, jau šogad kolektīvi rādīja, kā ar daļu no visām repertuāra dejām ir veicies šajā deju sezonā. Tautas deju kolektīvu sniegumu katrā no skates dienām vērtēja trīs deju eksperti:

  • horeogrāfe, deju skolotāja, Jēkabpils pilsētas deju ansambļa “Pastalnieki” māksliniciskā vadītājaAija Rūliete;
  • horeogrāfe, Mežciema pamatskolas tautas deju kolektīva “Irbe” un Rīgas valstspilsētas pašvaldības iestādes “Pārdaugavas kultūras apvienība” kultūras centra “Imanta” jauniešu deju kolektīva “Imanta” mākslinieciskā vadītāja, Valsts izglītības satura centra vecākā eksperte Aija Konstante;
  • žūrijas komisijas priekšsēdētāja 26. aprīlī – Balvu un Gulbenes novadu skolu jaunatnes deju kolektīvu virsvadītāja, Balvu Kultūras un atpūtas centra bērnu deju kolektīva “Balvu vilciņš” un Gulbenes Kultūras centra deju kolektīva “Knausīši” mākslinieciskā vadītāja Zane Meiere;
  • žūrijas komisijas priekšsēdētāja 27. aprīlī – horeogrāfe, Rīgas pilsētas pašvaldības koncertorganizācijas “Ave sol” bērnu deju ansambļa “Teiksmiņa” mākslinieciskā vadītāja – Inga Pulmane.

Visu kolektīvu sniegumi tika novērtēti pēc pieciem kritērijiem 10 punktu sistēmā, piešķirot atbilstošu kvalitātes pakāpi. Kolektīvu vadītāji skates noslēgumā tika godināti par paveikto darbu un saņēma Ogres novada Izglītības pārvaldes diplomus. Skatei noslēdzoties, vadītāji tikās ar žūriju, lai detalizēti apspriestu un analizētu kolektīvu sniegumu, uzklausītu ieteikumus.

Šī pasākuma organizatori bija Ogres novada bērnu un jauniešu tautas deju kolektīvu virsvadītāja Gundega Spūle sadarbībā ar Ogres novada Izglītības pārvaldi un Ogres novada Kultūras centru. Atbalstot dejotājus un pasakoties par ieguldīto darbu, visi dalībnieki saņēma novada uzņēmēja un atbalstītāja “SIA Fazer Latvija” sarūpētās spēcinošās dāvanas.

mceclip0.jpgmceclip1.jpgmceclip2.jpgmceclip3.jpgmceclip4.jpgmceclip5.jpgmceclip6.jpgmceclip7.jpgmceclip8.jpgmceclip9.jpgmceclip10.jpgmceclip11.jpgmceclip12.jpgmceclip13.jpgmceclip14.jpgmceclip15.jpg