Sestdiena, 27.07.2024 08:56
Dita, Marta
Pirmdiena, 25. jūlijs, 2022 14:00

Ogres tehnikums ar savu līdzdalību bagātina "Latvijas novadu siera dienas" pasākumus Smiltenē

OT
Ogres tehnikums ar savu līdzdalību bagātina "Latvijas novadu siera dienas" pasākumus Smiltenē
Pirmdiena, 25. jūlijs, 2022 14:00

Ogres tehnikums ar savu līdzdalību bagātina "Latvijas novadu siera dienas" pasākumus Smiltenē

OT

Tradicionāli ir kļuvuši biedrības "Siera klubs" organizētie svētki "Latvijas novadu siera diena" kādā no Latvijas novadu pilsētām. Šogad "Latvijas novadu siera diena" notika 16.jūlijā Smiltenē un nu jau 20 reizi. Siera dienā satiekas piena un piena produkta – siera ražotāji un patērētāji, profesionālās izglītības iestāžu audzēkņi un pedagogi, demonstrējot no siera izgatavotus izstrādājumus: siera tortes, siera cepumus, siera plates un citus pavārmākslas meistardarbus.

2022.gads ir biedrības “Siera klubs” 20.darbības gads. Apaļas jubilejas 2022.gadā svin arī Smiltenes tehnikums – 100-gadi, un AS “Smiltenes piens” – 110.dibināšanas gadu. Lai jubilāriem netrūkst enerģijas un izdomas turpmākai attīstībai un pilnveidei!

Biedrības “Siera klubs” darbu aktīvi 20 gadu garumā vada valdes priekšsēdētāja Vanda Davidanova. Biedrība aktīvi iesaistījusies profesionālās izglītības iestāžu audzēkņu izglītošanā un pedagogu profesionalitātes pilnveidē. Vairākas Latvijas profesionālās izglītības iestādes ir kļuvušas par biedrības “Siera klubs” biedriem: Kandavas Lauksaimniecības tehnikums, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikums, Ogres tehnikums (OT), VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” un Smiltenes tehnikums. Kopsadarbībā ir īstenoti tālākizglītības semināri un meistarklases audzēkņiem un pedagogiem, piesaistot Latvijā pazīstamus pavārus, izstrādātas un popularizētas siera ēdienu receptes, īstenoti daudzveidīgi semināru cikli.

Biedrība “Siera klubs” izglīto sabiedrību par Eiropā aizsargājamiem Latvijas īpašajiem produktiem. Regulāri Latvijas profesionālās izglītības iestāžu audzēkņiem, pedagogiem un uzņēmējiem tiek nodrošināti tālākizglītības semināri, iepazīstinot ar Eiropā aizsargājamiem Latvijas īpašajiem produktiem: Jāņu sieru, salinātu rudzu rupjmaizi, sklandraušiem, Carnikavas nēģiem, Latvijas lielajiem pelēkajiem zirņiem, Rucavas balto sviestu.

Biedrība “Siera klubs” ir rosinājusi profesionālās izglītības iestādes iesaistīties Eiropas kulinārā mantojuma centra aktivitātēs. Tā, pateicoties, biedrības “Siera klubs” un tā valdes priekšsēdētājas Vandas Davidanovas ierosinājumam, Ogres tehnikumā ir izveidots Zemgales kulinārā mantojuma centrs, Kuldīgas Tehnoloģiju un tūrisma tehnikumā ir izveidots Kurzemes kulinārā mantojuma centrs, Smiltenes tehnikumā ir izveidots Vidzemes kulinārā mantojuma centrs, savukārt VSIA “Rīgas Tūrisma un radošās industrijas tehnikums” atbalsta Latgales kulinārā mantojuma centra aktivitātes. Tiek saglabātas un sabiedrība tiek iepazīstināta ar senajām novadu kulinārās mākslas tradīcijām. Novadu kulinārā mantojuma centri, kuri izveidoti profesionālās izglītības iestādēs, ir kļuvuši par Eiropas kulinārā mantojuma centra dalībniekiem.

Latvijas novada siera dienā Smiltenē aktīvi iesaistījās un muzikālu priekšnesumu sniedza Ogres tehnikuma interešu izglītības pedagogu Lienes un Reiņa Grīnhofu ģimene, Ogres tehnikuma absolvents, jaunais mežsaimniecības tehniķis Denijs Jorens Grieze, cepumu konkursā startēja profesionālo mācību priekšmetu pedagoģe Gita Kalnaģeidāne, savukārt ar pašceptām lieliskām tortēm skatē piedalījās Ogres tehnikuma pieaugušo izglītības programmas Konditors absolventes Ieva Pakalne un Ieva Tautere, viesus apkalpoja Ogres tehnikuma audzēkņi Anna Borisova, Egita Rozenberga, Elvis Malanka un Martins Nelsons.

Liels paldies katram Ogres tehnikuma pedagogam, audzēknim un absolventam par aktīvu iesaisti Latvijas novadu siera dienā! Ogres tehnikums lepojas ar Jums!

Informāciju sagatavoja Ilze Brante, Ogres tehnikuma direktore