Sestdiena, 27.07.2024 07:51
Dita, Marta
Ceturtdiena, 15. decembris, 2022 11:31

Padarīt pasauli labāku

Ogres Vēstis Visiem
Padarīt pasauli labāku
Ceturtdiena, 15. decembris, 2022 11:31

Padarīt pasauli labāku

Ogres Vēstis Visiem

Jau astoto gadu Tiesībsarga biroja, Invalīdu un viņu draugu apvienības «Apeirons» un Latvijas Nacionālās bibliotēkas pārstāvji svinīgā pasākumā pasniedz «Gada balvu cilvēku ar invaliditāti atbalstam», godinot tos, kuri palīdz cilvēku ar invaliditāti ikdienu padarīt labāku un gaišāku.

Apbalvoto vidū arī biedrība «Tepat un kopā» no Ikšķiles, kā arī lielvārdieši – nodibinājums «Kultūras un izglītības fonds «Upe»».
Nominantus konkursam varēja pieteikt divās kategorijās – «Individuāls sniegums» un «Kolektīvs sniegums» – kopumā astoņās nominācijās. Gada balvai pretendentus varēja izvirzīt ikviens Latvijas iedzīvotājs. Šā gada konkursā saņemts līdz šim lielākais pieteikumu skaits – 65.


Piemērs citiem
Biedrība «TEPAT un KOPĀ» saņēma galveno balvu nominācijā «Uzdrīkstēšanās», un to viņiem pasniedza Valsts prezidenta kundze Andra Levite.
«Man ir gods un prieks pasniegt balvu kategorijā «Uzdrīkstēšanās». Ticiet man – uzdrīkstēties nav viegli. Bet, ja to dara, tas var būt elpu aizraujoši. Mūs visus nodarbina jautājums – kādu vēlamies redzēt pasauli, mūsu Latviju, mūsu ikdienu? Un labā ziņa ir tā, ka, ik rītu pamostoties, man, jums, tuviem un svešiem cilvēkiem, nevalstisko organizāciju un valsts iestāžu darbiniekiem ir iespēja pieņemt lēmumu, kā pasauli, Latviju un mūsu ikdienu padarīt labāku, cilvēciskāku, mierpilnāku, tīrāku un iekļaujošāku. Jūs esat piemērs visiem tiem, kuri vēl ir aizmiguši un kuri, rītos ceļoties, cerams, pieņems pareizos lēmumus un sāks rīkoties. Sabiedrība ir jums pateicīga par jūsu nostāju un jūsu konkrēto ieguldījumu mūsu visu kopējā labumā. Sirsnīgs paldies!» pasniedzot balvu, sacīja Valsts prezidenta kundze.


Iespēja atrast draugus
Biedrība «TEPAT un KOPĀ» nodibināta pirms diviem gadiem, un tajā apvienojušās bērnu un jauniešu ar funkcionāliem ierobežojumiem ģimenes un viņu atbalstītāji. Biedrība nodrošina konsultācijas un atbalsta grupas vecākiem, jēgpilnas aktivitātes bērniem un jauniešiem ar funkcionāliem ierobežojumiem, iesaista un izglīto apkārtējo sabiedrību, pārstāv ģimeņu intereses novada sociālās politikas veidošanā.


Uzzinot, ka ir ieguvuši galveno balvu nominācijā «Uzdrīkstēšanās», tās saņēmēji bija patīkami pārsteigti, jo līdz pat šim brīdim nezina, kam pateikties par pieteikumu apbalvojumam.
«Mēs paši apbalvojumam pieteicām uzņēmumu (“Every Good Idea” SIA), kas palīdzēja izveidot mūsu biedrības zīmolu, un, kad saņēmām uzaicinājumu ierasties uz apbalvošanas ceremoniju, sākumā domājām, ka tas ir tāpēc, bet atklājās, ka apbalvos mūs pašus! Par to ir patiess prieks un pārsteigums.
Mūsu mērķis ir veidot iekļaujošo kopienu un pakalpojumus, kas ir vajadzīgi un pieejami. Tuvējā apkārtnē esam apzinājuši 20 līdz 30 ģimeņu, kurās ir bērni ar funkcionāliem ierobežojumiem, kam ne vienmēr ir jārezultējas ar invaliditāti. Sevi pamatā identificējam ar vietējo, Ikšķiles, kopienu. Tā ir iespēja bērniem un jauniešiem gan ar, gan bez funkcionāliem ierobežojumiem tikties, pavadīt laiku kopējās aktivitātēs, iegūt noderīgu informāciju, iepazīties un sadarboties. Tā ir arī iespēja iepazīties jauniešiem, kuri ikdienā mācās dažādās specializētajās izglītības iestādēs galvaspilsētā un šeit, Ikšķilē, viņiem nav draugu vienaudžu, līdz ar ko brīvdienās faktiski nav ko darīt. Šī ir iespēja tikties un atrast draugus. Dažādas kopīgas un izglītojošas aktivitātes, pieaicinot speciālistus, plānojam arī nākamgad, bet «Uzdrīkstēšanās» ir tas, ko šogad esam uzsākuši – mainīt vietējās kopienas izpratni par cilvēkiem ar funkcionāliem ierobežojumiem, attieksmi un veidu, kā tiek veidota sadarbība ar citiem, ka tā nav prasīšana, pieprasīšana, bet mēs paši kaut ko darām, lai kaut kas mainītos,» saka «TEPAT un KOPĀ» valdes locekle Dace Ikauniece.


Sniedz brīnišķīgas emocijas
Savukārt nodibinājums «Kultūras un izglītības fonds «Upe»» galveno balvu saņēma Kolektīvā snieguma kategorijā «Bērnu un jauniešu iedvesmotājs», un šo balvu biedrībai par veiksmīgu bērnu un jauniešu ar invaliditāti sociālo iekļaušanu, izglītojot un iedrošinot izzināt kultūras, sporta, mākslas un mūzikas pasauli, pasniedza Latvijas Nacionālās bibliotēkas Vispārīgās lasītavas vadītāja Zane Zvaigzne.


«Upe» ir vasaras nometne bērniem un jauniešiem ar īpašām vajadzībām no septiņu līdz 18 gadu vecumam. Tā ik gadu ir piepildīta ar neviltotām bērnu emocijām un prieku. «Upe» plūst jau 23 gadus. Nometnē dalībnieki apgūst jaunas prasmes, izmēģina vēl nepieredzējušas lietas un veido jaunas draudzības saites. Nometnes darbinieki un organizatori ir brīvprātīgie jaunieši, kuri paši ar milzīgu prieku pavada vasaras nedēļu kopā ar bērniem un tādējādi gadu no gada sniedz gan viņiem, gan sev patiesi brīnišķīgas emocijas.


Redz cilvēku, nevis diagnozi
«Katru vasaru, arī šogad nodrošinājām vasaras nometni. «Covid-19» laikā tās formāts bija mainījies, un 2020. gada un 2021. gada vasarā organizējām dienas nometnes trīs dažādās lokācijās. Šogad atgriezāmies pie ierastā formāta – diennakts nometnes, kas notika Līgatnē, nometņu vietā «Gančauskas», un tajā piedalījās gandrīz 60 bērnu,» stāsta «Upes» valdes priekšsēdētāja Alise Rasa Lapiņa un piebilst, ka gandarījums par iegūto balvu ir liels, jo nodibinājuma brīvprātīgie jau daudzus gadus bērniem un jauniešiem sniedz iespēju piedalīties dažādos piedzīvojumos, vispirms redzot cilvēku, nevis diagnozi. Tiek organizēti laivu braucieni, pārgājieni, tikšanās ar dažādiem viesiem un ekskursijas, kurās iesaistīti pilnīgi visi, tādā veidā vairojot vienlīdzību, pacietību un citādā pieņemšanu. Brīvprātīgie ir gan jaunieši, gan sievietes, gan vīrieši, kuri velta savu laiku un enerģiju ne tikai bērniem nometnē, bet arī pirms tās – mācoties un gatavojoties saskarsmei, arī dažādām diagnozēm, gan arī meklējot sponsorus un māksliniekus, kuri iepriecinās bērnus.

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem