Sestdiena, 27.07.2024 04:47
Dita, Marta
Piektdiena, 1. septembris, 2023 08:05

Skolas laiks ir klāt!

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem
Skolas laiks ir klāt!
Piektdiena, 1. septembris, 2023 08:05

Skolas laiks ir klāt!

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem

Ir sācies jaunais mācību gads. Kādam tas būs pirmais, citam izglītībā noslēgsies pamatskolas vai vidusskolas posms. Ogres novada Izglītības pārvalde apkopojusi provizoriskos datus par novada izglītojamajiem. Viņu kļuvis vairāk.

Šogad jaunais mācību gads sāksies 18 novada vispārējās izglītības mācību iestādēs. No tām vidējās izglītības mācību programma šobrīd vēl tiek īstenota astoņās skolās, bet 10. klasē šajā mācību gadā uzņēma tikai četras mācību iestādes – Ogres Valsts ģimnāzija, Ikšķiles vidusskola, Madlienas vidusskola un Lielvārdes Edgara Kauliņa vidusskola.
Ogres novada Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste vispārējās izglītības jautājumos Inga Škapare stāsta, ka, atbilstoši provizoriskajiem datiem, šogad mācības varētu uzsākt par aptuveni simts izglītojamajiem vairāk nekā pagājušajā mācību gadā un tie kopumā ir nedaudz vairāk nekā septiņi tūkstoši izglītojamo.

Visā novadā mācības uzsāks 39 pirmās klases, kurās skolas gaitās dosies nedaudz vairāk kā 800 pirmklasnieku. Vislielākais skaits pirmo klašu ir Ogres 1. vidusskolā un Ogres Centra pamatskolā, kur būs pa septiņām pirmajām klasēm, un Ikšķiles vidusskolā – sešas. Novadā kopumā mācības uzsāks 13 desmitās klases. Šogad 10. klasē audzēkņus vairāk neuzņēma Ķeguma vidusskolā, bet pērn Jaunogres vidusskolā, Ogres 1. vidusskolā un Suntažu vidusskolā.

Ogres novada domes priekšsēdētāja vietnieks Gints Sīviņš pauž pārliecību, ka, ieviešot progresīvu skolu tīklu un izglītības sistēmu, gan pamatskolas, gan vidusskolas posmos Ogres novada skolēni būs tikai ieguvēji. "Esam saņēmuši dažādus viedokļus par to, ka pilsētā būs tikai viena skola ar vidusskolas posmu, bet uzskatu, ka bažas nav pamatotas, jo, saglabājot vidusskolas klases Ikšķilē, Lielvārdē un Madlienā un atverot papildu vidusskolas posma klases jaunajā Ogres Valsts ģimnāzijā, vidusskolas klašu skaits pat palielinās. Ja 2021. gada 1. septembrī Ogres skolās bija septiņas 10. klases ar 175 skolēniem, gadu vēlāk astoņas 10. klases ar 193 skolēniem, tad šajā gadā Ogres Valsts ģimnāzijā ir atvērtas deviņas 10. klases ar 227 skolēniem," skaidro G. Sīviņš.

Šajā mācību gadā vismazākais audzēkņu skaits plānots Ķeipenes pamatskolā, kur provizoriski būs 58 skolēni, bet vislielākais audzēkņu skaits būs Ikšķiles vidusskolā un Ogres 1. vidusskolā, kur abās mācību iestādēs mācīsies ap 1200 audzēkņu, un arī Ogres Centra pamatskolā, kur plānoti vairāk nekā 1100 audzēkņu. Savukārt Ogres Valsts ģimnāzijā šobrīd plānoti gandrīz 640 audzēkņu. Audzēkņu skaits pieaudzis arī Tīnūžu pamatskolā, kur šogad atvērtas divas pirmās klasītes.

Jautāta, vai novada skolās ir pietiekams pedagogu skaits, Izglītības pārvaldes galvenā speciāliste teic, ka skolotāju, kā jau izglītības iestādēs visā Latvijā, arī Ogres novadā, protams, trūkst, taču nevienā skolā nav izveidojusies kritiska situācija, kas varētu apgrūtināt izglītības procesu. Joprojām daudzviet trūkst atbalsta personāla – psihologu, speciālo pedagogu, arī sākumskolas skolotāju, bet situācija ir ļoti mainīga un precīzāki dati būs pieejami, uzsākoties mācību procesam.

I. Škapare piebilst, ka arī dati par izglītojamo skaitu Ogres novada mācību iestādēs šobrīd vēl ir provizoriski. Precīzi dati kā ik gadu būs zināmi 5. septembrī.