Sestdiena, 27.07.2024 04:30
Dita, Marta
Piektdiena, 1. marts, 2024 15:18

Skolēni var sākt pieteikties "Ēnu dienai"

"Junior Achievement Latvia"
Skolēni var sākt pieteikties "Ēnu dienai"
Attēls - publicitātes
Piektdiena, 1. marts, 2024 15:18

Skolēni var sākt pieteikties "Ēnu dienai"

"Junior Achievement Latvia"

1. martā sākusies skolēnu pieteikšanās “Ēnu dienai”, kas norisināsies 4. aprīlī. Kā liecina izglītības organizācijas “Junior Achievement Latvia“ aptauja, šogad “Ēnu dienā” plāno piedalīties ap 88% skolēnu. Vairāk nekā puse (54%) aptaujāto skolēnu atzīst, ka par savu nākotnes profesiju vēl domā, bet 52% norāda, ka dalība “Ēnu dienā” palīdz tiem profesijas izvēlē.

“Interese par “Ēnu dienu” nemazinās, gluži otrādi, arvien vairāk jauniešu apzinās šo dienu kā lielisku iespēju uzzināt vairāk un pārliecināties par izvēlētās profesijas piemērotību. Jau ierasts, ka vislielākā interese skolēniem ir par medicīnas nozari, bet pēdējos gados novērojam pieaugošu tendenci arī IKT un inženierzinātņu jomās,” stāsta “Junior Achievement Latvia” vadītājs Jānis Krievāns.

Aptaujā arī skaidrota skolēnu attieksme un gaidas pret savu pirmo nākotnes darbavietu. Vairums aptaujāto norādīja, ka pirmās darbavietas izvēlē divi galvenie faktori būtu atalgojums (58%) un iespēja gūt pieredzi (53%). Kā vidēji svarīgi faktori tika minēti elastīgs darba laiks (39%), darbs izvēlētajā profesijā (30%) un iespēja augt uzņēmumā (28%). Kā mazāk svarīgus izvēli noteicošus faktorus skolēni aptaujā minējuši iespēju strādāt attālināti (6%) un papildu bonusus pie algas (13%).

Attiecībā uz atalgojuma apmēru pirmajā darbavietā vairums skolēnu jeb 39% par atbilstošu sauc 800–1000 eiro lielu mēneša atalgojumu pēc nodokļu nomaksas, bet 34% aptaujāto par atbilstošu atzīst 500–800 eiro atalgojumu. Savukārt 17% jauniešu pirmajā darba vietā sagaida 1000–1500 eiro lielu atalgojumu.

Skolēniem tika jautāts arī par galvenajām jauno speciālistu priekšrocībām, kas veicina to ienākšanu darba tirgū. Kā galvenās priekšrocības tika minētas labas valodu un digitālās prasmes (attiecīgi 48% un 44%), kam seko radošums (39%), gatavība mācīties (29%) un ambīcijas (25%). Kā lielāko jauno profesionāļu izaicinājumu sekmīgam startam darba tirgū skolēni izceļ pieredzes trūkumu (55%).

“Junior Achievement Latvia” skolēnu karjeras aptauja tika veikta laika posmā no šī gada 14. līdz 27. februārim, aptaujājot 898 8.–12. klašu skolēnus visā Latvijā.

“Ēnu diena” ir pasaulē atpazīstama un atzīta “Junior Achievement” karjeras izglītības programma 1.–12. klašu skolēniem, kuras mērķis ir iepazīstināt skolēnus ar dažādu profesiju un nozaru prasībām, lai palīdzētu jauniešiem izvēlēties profesiju un atbilstoši sagatavoties darba tirgum. “Ēnu dienu” laikā skolēni apmeklē kādu darba vietu un 4–6 stundu garumā vēro interesējošās profesijas pārstāvja darba ikdienu.