Sestdiena, 27.07.2024 04:13
Dita, Marta
Svētdiena, 4. decembris, 2022 11:07

Tīnūžos jauns vides objekts un digitālais stends

ogresnovads.lv
Tīnūžos jauns vides objekts un digitālais stends
Jaunais vides objekts pie Tīnūžu sākumskolas atklāts Lāčplēša dienā. Foto: no Kultūras mantojuma centra «Tīnūžu muiža» arhīva.
Svētdiena, 4. decembris, 2022 11:07

Tīnūžos jauns vides objekts un digitālais stends

ogresnovads.lv

Pieminot latviešu strēlnieku kaujas Tīnūžu muižas apkārtnē, pie Tīnūžu sākumskolas uzstādīts jauns vides objekts, bet pie Kultūras mantojuma centra «Tīnūžu muiža» – brīvdabas digitālais stends un informatīvais stends.

Šogad apritēja 105 gadi kopš notikuma, kas pasaules vēsturē plašāk pazīstams ar nosaukumu «Rīgas operācija». Jaunais vides objekts – speciāli norūsinātā tēraudā inkrustēta nerūsējošā tērauda saule, kas 1. pasaules kara laikā bija galvenais latviešu strēlnieku simbols, – turpmāk papildinās vairāku gadu garumā veidoto piemiņas vietas simbolisko stāstu par latviešu strēlnieku kaujām Tīnūžu muižas apkārtnē.


«Piemiņas vietas stāsts nav par upuriem, bet par cīnītājiem un slavas nemirstību. Apzināmies, ka ar ikdienas izvēlēm veidojas attieksme, kas pāraug darbos, kuru mērķis ir stiprināt latviešu kultūras identitāti un reprezentēt Latviju.


Katru dienu šai vietai iet garām desmitiem skolēnu, brauc garām simtiem cilvēku automašīnās. Gadā mūsu ekspozīciju aplūko simtiem Latvijas armijas un sabiedroto spēku karavīru, kuri nereti apmeklē arī kauju un piemiņas vietas. Katru gadu pie mums ierodas kauju dalībnieku ģimenes locekļi, kuru radinieki krituši vai piedalījušies karadarbībā, neatkarīgi no karojošās puses. Visbeidzot apkārtējo vidi ierauga bērni, kuriem vēl tikai veidojas priekšstati par dzimto vietu, Latviju un tās gadsimtu laikā veidoto identitāti. Attieksme pret mūsu valsti un latviešu kultūru visbiežāk veidojas no konkrētām lietām vidē, iespaidiem un «kodu virknējumiem»,» saka Kultūras mantojuma centra «Tīnūžu muiža» vadītājs Kaspars Špēlis.


Savukārt digitālais stends tapis Latvijas un Igaunijas kopējā «Military Heritage Tourism» projekta ietvaros ar Ogres novada finansiālu atbalstu un entuziastu darbu latviešu karavīru vēstures izpētē.


«Digitālā stenda saturā ir divas galvenās izvēles, kas iepazīstina ar «Tīnūžu muižu» un «Rīgas operāciju» 1. pasaules karā. Atsevišķi publicēts kaujās pie Mazās Juglas upes aptuveni 2500 kritušo, ievainoto un bezvēsts pazudušo latviešu strēlnieku saraksts. Satura veidošanas laikā apkopojām informāciju par līdzīgiem projektiem Baltijā. Šis, šādā apjomā, Baltijas valstīs ir vēl nebijis projekts. Turpmākā mēneša laikā sāksim pie kritušo karavīru kartītēm pievienot viņu fotogrāfijas un citu informāciju,» stāsta K. Špēlis un piebilst, ka oktobra sākumā sadarbībā ar «Military Heritage Tourism», Rīgas plānošanas reģionu un Kultūras mantojuma centru «Tīnūžu muiža» uzstādīts arī jauns informatīvais stends, kas atrodas netālu no Ikšķiles, iepretim leģendārai 1. pasaules kara kauju vietai – «Nāves sala» jeb Ikšķiles priekštilta nocietinājumi. K. Špēlis norāda, ka tas ir ieguldījums latviešu karavīru piemiņas saglabāšanā un sabiedrības izglītošanā par spilgtu, dramatisku un ļoti interesantu vēstures posmu, kā arī pateicas Ivetai Šķiliņai un Edgaram Ražinskim, kuri sekmēja stenda uzstādīšanu. Stenda saturs ir viegli uztverams un piepildīts ar spilgtiem, mazāk zināmiem avotiem. Var uzzināt par «Nāves salas velnu», latviešu karavīru diennakts režīmu, atrodoties vienā no bīstamākajām vietām Austrumu frontē, kā arī aplūkot līdz šim nepublicētas fotogrāfijas.

Dzintra Dzene, Ogres Vēstis Visiem