Sestdiena, 27.07.2024 04:24
Dita, Marta
Trešdiena, 25. oktobris, 2023 15:21

Top divas izstādes par brīvības cīņu tēmu un instalācija “Latvju zeme vaļā stāv!”

Ogresnovads.lv
Top divas izstādes par brīvības cīņu tēmu un instalācija “Latvju zeme vaļā stāv!”
Trešdiena, 25. oktobris, 2023 15:21

Top divas izstādes par brīvības cīņu tēmu un instalācija “Latvju zeme vaļā stāv!”

Ogresnovads.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā rit intensīvs darbs, gatavojoties divu izstāžu atklāšanai muzeja telpās un instalācijas izveidei pie muzeja. Gan abu izstāžu, gan instalācijas atklāšana notiks 10. novembrī, tās būs apskatāmas līdz 3. decembrim.

Izstādes saistītas ar Lāčplēsi

Abas izstādes saistītas ar Lāčplēsi, kura tēls ir cieši saistīts ar Ogres novadu un simbolizē latviešu tautas brīvības cīnītājus. Lāčplēša vārdā nosaukts valsts augstākais militārais apbalvojums, kas piešķirts Pirmā Pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara varoņiem. Izstādē “Lāčplēša ordenis. Ogres novada varoņu stāsti.” būs apskatāmi ar Lāčplēša Kara ordeni un Ogres novadniekiem – Pirmā Pasaules kara un Latvijas Neatkarības kara dalībniekiem – saistīti vēsturiski priekšmeti no G. Rusiņa, J. Vigupa un citām kolekcijām. Atklāšanas dienā apmeklētājiem būs īpaša iespēja aplūkot īstu I šķiras Lāčplēša Kara ordeni – tas ir  piešķirts tikai 11 personām.

Otra izstāde veltīta ar Ogres novada pašvaldības iniciatīvu atjaunotajai rokoperai “Lāčplēsis”, kuras uzvedums norisinājās 28. jūlijā Lielvārdes parkā un 14. oktobrī “Arēnā Rīga”, un tajā būs izstādīti mākslinieces Annas Mūnas (Dana Dombrovska) radītie kostīmi un tērpu skices.    

Vai latvju zeme vaļā stāv?

Lāčplēša eposs, tajā attēlotie varoņi, mūsu tautas vēsture ar smagajām brīvības cīņām ir kā labs atgādinājums: sargi savu zemi, esi modrs! Brīvībai ir dārga cena.

Par to, kā sargājam savu zemi, cik modri esam, būs atspoguļots instalācijā “Latvju zeme vaļā stāv!”. Jau nosaukums liecina, ka ar savas valsts sargāšanu un modrību kaut kas nav kārtībā. Instalācija top, lai uzsvērtu mūsu valsts valdības neizdarību un kūtrumu, kas izpaužas nespējā uzbūvēt žogu uz mūsu valsts austrumu robežas un pasargāt mūs no iespējamā iebrucēja. Četras valstis – Somija, Igaunija, Lietuva un Polija – ir uzbūvējušas žogu uz robežas ar agresorvalsti Krieviju, diemžēl Latvija šo uzdevumu  nav izpildījusi, nav izdarīts pat  minimums, lai mēs savā valstī justos droši.  

Instalācijas karte uzskatāmi parādīs, ka uz Latvijas – Krievijas robežas žogs nav uzbūvēts un mūsu zeme tiešām plaši “vaļā stāv”. Instalācijas mērķis ir atmodināt patriotismu cilvēkos, likt domāt, vērīgāk palūkoties apkārt un ieraudzīt kangarus savā tautā.