Sestdiena, 27.07.2024 12:40
Dita, Marta
Pirmdiena, 1. augusts, 2022 16:19

"Viznīts" dejo Klaipēdā

ogrenet.lv
"Viznīts" dejo Klaipēdā
Pirmdiena, 1. augusts, 2022 16:19

"Viznīts" dejo Klaipēdā

ogrenet.lv

Ogres 1.vidusskolas Bērnu un jauniešu deju kolektīva "Viznīts" 34 dejotāji tikko atgriezušies no Klaipēdas, kur savu deju sezonu noslēdza ar dalību 57. starptautiskajā kultūras un mākslas festivālā EUROPEADE 2022, kas šogad notika no 13. līdz 17. jūlijam Klaipēdā (Lietuvā).

Šis ir lielākais Eiropas tautu kultūras festivāls, kas kopš 1964. gada katru gadu notiek kādā no Eiropas valstīm. Ik gadu festivāla laikā tūkstošiem cilvēku no dažādām Eiropas valstīm, tērpušies savos tradicionālajos tautas tērpos, satiekas, lai dziedātu, muzicētu un dejotu. Covid-19 pandēmijas dēļ divus gadus 2020. un 2021.gadā Eiropiāde norisinājās virtuāli, taču šogad beidzot atkal varējām doties uz festivālu, lai klātienē piedalītos festivālā un priecētu skatītājus ar savām dejām un skaistajiem latviešu tautas tērpiem. Klaipēdā šogad pulcējās mazāk dalībnieku kā parasti, bet mums bija patiess prieks, ka 1300 dalībnieku vidū bijām arī mēs.


Festivāla laikā Klaipēdā dienas un naktis mums paskrēja nemanot, arī laika apstākļi mūs lutināja.Bija gan mēģinājumi, gan koncerti – dejojām divos ielu koncertos, Bērnu un jauniešu koncertā, kā arī Eiropiādes atklāšanas un noslēguma koncertos. Bet brīvajā laikā paspējām apmeklēt Delfīnu šovu, izpeldēties jūrā, izstaigāt Klaipēdas vecpilsētu, izdancoties kopīgajās festivāla dalībnieku ballēs un kādu vakaru sarīkot arī savu kolektīva X-Faktoru, lai kārtīgi izdziedātos un izsmietos. Sestdienas centrālais notikums bija iespaidīga dalībnieku parāde. Noslēguma koncertā svētdien kopā ar citiem bērnu un jauniešu kolektīviem skatītājus iepriecinājām, nodejojot festivāla laikā apgūto lietuviešu tautas deju “Sejau rūta”.


Festivāla laikā netrūka arī dažādu piedzīvojumu, piemēram, pēkšņi saplīsusi kurpe koncertā, pazuduši pusdienu taloni, pazudis telefons, kurš galu galā atradās čemodānā, ielas koncerts, kuru kāda dejotāja nodejoja ar otrādi uzvilktu sarafānu, spontānas dejas strūklakā, pastaigas ar nelielu maldīšanos, ko kompensēja dziesmas un dejas turpat Klaipēda ielās, vizināšanās ar lielo puišu iznomātu mašīnu u.c.Braucot uz Eiropiādi, apmeklējām Krusta kalnu un Šokolādes muzeju Šauļos, bet mājupceļā vēl pabijām Palangā un “Babilono sodai” (Babilonas dārzā).


No Eiropiādes esam atgriezušies priecīgi un gatavi rudenī turpināt darbu, t.sk., nopietni gatavoties XXVII Vispārējie latviešu dziesmu unXVII Deju svētkiem, kas notiks 2023. gada vasarā un ceram, ka arī nākošvasar varēsim doties uz 58. Eiropiādi, kas notiks Gothā (Vācijā), jo tie, kuri reiz pabijuši Eiropiādē, vēlas tajā būt atkal un atkal, lai sajustu to īpašo gaisotni, kur vienuviet satiekas tik daudzas Eiropas kultūras un kopā pulcējas tik daudz pozitīvu un enerģisku cilvēku.


BJDK "Viznīts" lielu paldies saka Ogres pašvaldībai par finansiālo atbalstu dalībai šajā Eiropiādē. Mīļu paldies sakām Eiropiādes Latvijas kolektīvu virsvadītājām Indrai Filipsonei un Nadīnai Neimanei-Gordovičai, kuru vadībā visi Latvijas kolektīvi izcēlās ar skaistajām kopdejām, un kuras vienmēr kā gādīgas mammas prata visus uzmundrināt un atbalstīt visas Eiropiādes laikā. Liels paldies mūsu lieliskajiem šoferīšiem Andrim un Jānim, kas droši mūs izvizināja. Paldies sakām arī Ogres 1.viduskkolas direktorei Ilzei Butevicai, par atbalstu un mēģinājumu telpām, lai varētu sagatavoties festivālam. Īpašu paldies sakām Eināram Ervīnam Deribo, kas visu šo mācību gadu mūs ir atbalstījis, aizstāvējis un uzmundrinājis, kad tas bija nepieciešams. Un vislielākais paldies mūsu mīļajiem vecākiem.


BJDK “Viznīts” dejo “Bērnu un jauniešu koncertā” 15.07.2022. Klaipēdas Teātra laukumā šeit:


BJDK “Viznīts” lielie un mazie dejotāji izpilda lietuviešu tautas deja “Sejau rūta” Eiropiādes noslēguma koncertā 17.07.2022. šeit:

Vairāk par to, kā mums gāja, var atrast šeit:


Informāciju sagatavoja Daina Pelēce, Ogres 1.vidusskolas Bērnu un jauniešu deju kolektīva “Viznīts” vadītāja